Ny upphandling och mer egen regi av missbruksvård

Färre personer i tvångsvård och mer verksamhet i egen regi är planen i socialnämndens nya beslut om missbruksvården.

Avtalstiden för driften av kategoriboendet som Stadsmissionen driver går ut. Kommunen har beslutat om ny upphandling.

Avtalstiden för driften av kategoriboendet som Stadsmissionen driver går ut. Kommunen har beslutat om ny upphandling.

Foto: Lillian Andersson

Motala2022-03-07 06:00

– Vi har sett en ökning i antal personer med missbruk från mitten på 2021 och framåt, en ganska kraftig ökning där vi fått sätta in resurser antingen i kommunens verksamhet eller fått använda oss av externa, säger Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande.

Enligt socialchef Per-Olof Andersson kan ökningen förklaras bland annat med ett ökat bruk av narkotika.

– Sen vet vi att vi inte har riktigt bra med sysselsättning, med mera, och då blir det mycket missbruk istället.

Pandemin spelar också in menar han. Det har skapat isolering och man har inte kunnat jobba lika nära individerna som man normalt gör.

Kommunen har också fler omhändertagande enligt LVM, lagen om vård av missbrukare.

– Vi ser varje LVM-placering som ett misslyckande för oss. Den enskilde kan inte klara sig själva och vi kan inte hjälpa dem, säger Maths Andersson.

Nämnden har tagit ett inriktningbeslut om missbruksvården. Den första gäller de två kategoriboenden som drivs av Stadsmissionen respektive Nytida AB. Avtalet med Stadsmissionen löper ut och en ny upphandling för åtta boendeplatser, två utredningsplatser och två utslussningslägenheter är igång.

Boendet som drivs av Nytida tas tillbaka i kommunal regi hösten 2023.

– Vi vill få till samordning och det är svårt att göra med annan regi, säger Per-Olof Andersson.

Tanken är att möta vuxna missbrukare på ett annat sätt och jobba mer behandlingsinriktat. Vilket ska leda till färre LVM-placeringar. Samtidigt kommer den egna personalen utökas med en tjänst.

Vidare ska akutboendet i Gula villan, som också drivs av Stadsmissionen, in i kommunal regi från årsskiftet. Samt utökas från fyra till sju övernattningsplatser.

– Vi har sett att det är svårt att fånga upp dem som kommer på nätterna, men vi tänker att vi kan ha lite mer stöd och aktiviteter för dem, säger Per-Olof Andersson.

Därför flyttas dagsstödsverksamhet från Vuxencentrum till Gula villan och där det ska skapas sysselsättning av olika slag. Flytten innebär att Vuxencentrum får större lokaler och utökade möjligheter för motivationsarbete i förebyggande och behandlande syfte.

Några kostnadssiffror nämns inte i beslutet.

– Det klart att det kommer kosta en del. Men det viktigaste är att vi får en bättre anpassad missbruksvård, att vi kan göra mer än vi gör idag och hjälpa dem som behöver, säger Maths Andersson.

LVM

Lagen om vård av missbrukare, LVM, är en tvångslag som kompletterar Socialtjänstlagen. Beslut enligt LVM tas av förvaltningsrätten och gäller sluten tvångsvård av vuxna missbrukare. 

För ett omhändertagande enligt LVM ska ske krävs en anmälan till socialtjänsten av exempelvis läkare, socialsekreterare eller nära anhörig. Om behovet är befogat inleder socialtjänsten en LVM-utredning som i tur ligger till grund för en ansökan av socialnämnden om tvångsvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!