I januari kunde vi berätta att företaget Kunskapsförskolan ansökt om att få starta en friförskola i Motala. Det kräver dock kommunens tillstånd. När frågan nu utretts och hamnat på politikernas bord skapade den debatt.
– Vi tycker att det är bra att det kommer fler aktörer som vill bidra till att öka antalet förskoleplatser i Motala. Det är bra att det blir en mångfald, säger Mark Henriksson (M), bildningsnämndens ordförande.
S och V håller inte med. När MP och SD gick på Alliansens linje om ett godkännande blev de dock nerröstade och valde då att reservera sig mot beslutet.
– Vi vill inte ha vinstdrivande aktiebolag som driver förskolor. Det finns också alltid en risk att företagen går i konkurs och då står kommunen där och behöver hitta lösningar för barnen, säger Helen Isacsson (S) och drar paralleller till den situation som uppstod när Fria Intermilia försvann och kommunen fick ta hand om barn i både skola och förskola.
Mark Henriksson känner ingen sådan oro.
– De har varit och presenterat sig hos oss. De har gott renommé och förskolan är en verksamhet där sådana risker är små. Behoven av förskoleplatser kommer ju alltid att finnas, säger han.
Reaktionerna om att friförskolor kan gå med vinst är inte heller något han ser problem med.
– Vi kommer att fördela pengar till dem på samma villkor som till kommunens förskolor. De lyder under samma lagstiftning och vi har tillsyn över dem. Det kommer inte att vara någon skillnad om hur de sköts, säger Mark Henriksson.
Beslutet innebär att Kunskapsförskolan nu får två år på sig att bygga och starta en verksamhet för som mest 120 barn. Avsikten är att de ska ingå i kommunens kö och att föräldrar kan önska en plats där på samma sätt som väljer bland övriga förskolor.
Kommunen och företaget tittar just nu på mark i centralt läge. Vid lasarettet finns tomten där förskolan Humlan tidigare låg och den är nu högaktuell. Men det är inte helt enkelt.
– Det var en deponi där på 40- till 60-talet och en undersökning som gjorts 2015 visar att det finns tungmetaller i marken. Därför gör vi just nu en ny undersökning, säger mark- och exploateringschef Christine Stafström.
Kommer det att vara möjligt att ha en förskola där med tanke på föroreningarna?
– Vi behöver se vad undersökningarna visar. Tanken är att sanera marken till en nivå så att det är möjligt att ha förskola där, säger hon och förklarar att det ännu inte finns något köpeavtal eftersom man inväntar undersökningarna.
Per Uppman, vd för Kunskapsförskolan, är nöjd med godkännandet från bildningsnämnden. Däremot tror han inte att det blir 120 barn eftersom Humlantomten inte är stor nog för det.
Det är en fd deponi, hur tänker ni kring det?
– Det görs undersökningar för att se om det går att sanera. Om det går så kommer vi ändå inte att gå vidare förrän det är gjort och den är godkänd av miljökontoret, säger Per Uppman.
Att politikerna varit oense är inget som oroar honom.
Det finns en oro för att kommunen får ta ansvar om ni exempelvis går i konkurs. Hur bemöter du det?
– Sådant kan hända i mindre enheter, men vi har runt 20 förskolor och har arbetat med det här i tolv år. Dessutom har vi solida ägare som har ett starkt eget kapital. Vi är säkra långsiktigt. Att vi går in och bygger vår egen förskola visar också att vi satsar långsiktigt i Motala, säger han och berättar att det handlar om en investering på 30-35 miljoner.