Så har corona påverkat näringslivet i Motala

Många av Motalas företag går stärka ur covid-19, det menar Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala. ”Många bolag har ställt om”, säger han.

Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala.

Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala.

Foto: Arkivbild

Motala2021-01-29 14:23

Sedan 2015 har Tillväxt Motala genomfört en näringslivsenkät som vänder sig till bolagets medlemmar. I år svarade 112 av 400 tillfrågade företagare i kommunen. 

Den gången lyftes även frågor om hur corona påverkat näringslivet.

– Vi vet att det är tufft för handel, besöksnäring, hotell och restaurang när det gäller pandemin. Men man ser inte de positiva effekterna som finns i andra näringar, säger Magnus Lindberg. 

Enligt den nya enkäten har 60 procent av bolagen i kommunen påverkats negativt av pandemin omsättningsmässigt. Var femte bolag har haft ett kraftigt tapp, även när det gäller bolagens vinst.

Men, 15 procent av företagen har haft en kraftig omsättningsökning och vinst.

– På totalen hamnar man nästan break-even. Det är viktigt att man ser på helheten. Det finns positivt att belysa, säger Magnus, han menar att många av Motalas företag går stärka ur pandemin.

En av frågorna i enkäten lyder: ”Hur har pandemin påverkat bolagets syn på framtiden?”. 55 procent av företagarna svarar att det haft en positiv påverkan. 

– Många bolag har ställt om, och är mindre sårbar på sikt. Man kan ha adderat ett nytt affärsområde, digitaliserat sin verksamhet, börjat med e-handel, hittat nya samarbeten eller börjat med nya typer av produktmixar, de går stärkta ur det här.

Vilka företag tycker att det haft en positiv effekt?

– Det är spritt över alla branscher.

Om man uttrycker sig lite krasst, vilka är vinnarna och vilka är förlorarna?

– Vinnarna är inte branschspecifikt, utan de som har anpassat sin verksamhet och sitt utbud. Som har jobbat med att utveckla sin verksamhet.

I Östergötland gick färre bolag i konkurs 2020 än under 2019 uppger Magnus. Han förklarar att de statliga stöden har hållit många flytande.

– Även de verksamheter som hade det tufft tidigare, som kanske inte hade klarat av ett normalår, har haft en högre överlevnadsgrad när det funnits stöd.

– Effekterna på antal konkurser har vi inte kunnat se – så länge stöden finns kommer vi inte att se resultatet av pandemin.

För näringslivsbolaget gick 2020 till stor del ut på att hjälpa de bolag och branscher som har haft det tufft. Dels med information, men också genom olika initiativ, till exempel sjöstadkortet.

– De bolagen som fick en uppsida av pandemin skötte sig själva, så till stor del var det krishantering. Pandemin har verkligen två sidor, säger Magnus Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!