Kommunen vädjar – Besök inte äldreboenden

Hög smittspridning bland personal och boende gör att Motala kommun ber anhöriga att inte besöka nära och kära.

Kommunen vädjar till anhöriga att just nu undvika besök på äldreboenden.

Kommunen vädjar till anhöriga att just nu undvika besök på äldreboenden.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Motala2022-01-25 15:53

– Det är några äldreboenden som är drabbade och vi har också medarbetare som är sjuka i covid. Vi har en sjukfrånvaro och en frånvaro för vård av barn som är den högsta jämfört med hela pandemin. Vi ser att det ökar och har ökat de senaste tre veckorna, både när det gäller sjukdom och viss smittspridning i verksamheten, säger socialdirektör Pernilla Thunander.

Nu vill man göra vad man kan för att inte få ytterligare ökning inne på boendena och ber därför anhöriga att undvika besök för att minska riskerna. Ett totalt besöksstopp är inte tillåtet men kommunen anser att situationen är så pass allvarligt att man hoppas att allmänheten ska respektera deras vädjan.

– De allra flesta tar hänsyn och förstår allvaret, säger Thunander om hur efterföljelsen har varit tidigare när samma önskemål gällt och man hoppas att det ska märkas även nu.

– Vi vädjar under den här korta perioden nu när vi har så hög smittspridning och vi hoppas att det bara ska vara en kort period, säger hon.

Personalen har under lång tid jobbat med mycket förhållningsregler och skyddsutrustning med mera.

– Det är påfrestande att hela tiden vara alert och se till att vi håller smittan ute. Generellt har vi lyckats väldigt bra men det kräver mycket av vår personal.

På kommunens hemsida finns en lista med åtgärder som anhöriga ombeds följa om de ändå vill besöka någon inom äldreomsorgen. I listan framgår i första hand att besök ska förbokas via telefon.

Pernilla Thunander, socialdirektör.
Pernilla Thunander, socialdirektör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!