Matius Abdulahad på Ströget Café och bistro medger att pandemin drabbat många krögare hårt.
– Det är ett svårt test alla måste gå igenom och jag tror inte att det är över än.
Samtidigt hoppas han på att våren och uteserveringarnas etableringar ska få fler att vilja gå ut.
– Men det finns inget som krögarna kan göra, det är från individ till individ. De procent som går ut är viktiga för vår överlevnad. De gör så att näringslivet går runt och det finns lite hopp i mörkret.
Restaurangen säger sig följa de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten gått ut med.
– Och våra kunder är inte rädda att säga till varandra, men det är helt rätt. Det är respekt det handlar om, säger Abdulahad.
Alfred Chan, på restaurang Balkan, hoppas kunna öppna sin uteservering till helgen.
– Men jag har minskat antalet platser.
Erfarenheten av coronapandemin är ny även för honom.
– Det är första gången i mitt liv.
Om vårvärmen kommer att gynna verksamheten är för tidigt att säga.
– Coronan bryr sig inte om värmen, säger Chan.
Hugo i Motala ha öppnat sin uteservering. En viktig säsong väntar, samtidigt går det inte att jobba på som vanligt.
– Säger jag att det finns ett hopp kanske folk vallfärdar och det går ju inte. Det är lite speciellt i år och vi vet inte vad vi har att förvänta oss, säger krögaren Daniel Soner.
Uteserveringen har fått minska ner antalet platser efter gällande regler. Man har också valt att stänga av vissa sektioner.
– Vi får göra det bästa vi kan, säger Soner.