Tjejjouren Hilda startar igen

Efter 16 år i dvala. Nu startar tjejjouren Hilda igen. "Det känns kul att vara igång", säger en av grundarna Amanda Bodiroza.

Amanda Boridoza hoppas att man kommer att nå ut till unga kvinnor.

Amanda Boridoza hoppas att man kommer att nå ut till unga kvinnor.

Foto: Andreas Ekström

Motala2021-05-11 10:00

Tjejjouren Hilda är en del av kvinnojouren i Motala och riktar sig till yngre kvinnor mellan 13 och 30 år. Amanda Bodiroza har startat jouren tillsammans med Cornelia Sjölin, Olivia Sjölin och Elin Lindsmyr. 

– Kvinnojouren märker att det finns ett litet glapp i deras verksamhet. De hjälper kvinnor och barn som söker stöd och märker att de inte riktigt når ut till yngre kvinnor och tanken är att vi ska försöka nå dem. Vi tycker det är viktigt att det här stödet finns i Motala. Vi är en förlängning av kvinnojourens verksamhet, säger Amanda Bodiroza 

Runt om i landet finns det flera tjejjourer som är knutna till kvinnojourerna och man har märkt att det är en skillnad mellan vilka som söker stöd på de olika stödverksamheterna, därför arbetas det olika sätt.

– Tjejjouren arbetar mycket mer nätbaserat, man använder sig av olika chattverktyg och får ett stort genomslag på internet medan kvinnojouren arbetar mer fysiskt med exempelvis boendestöd. Något som unga kvinnor generellt kanske inte behöver i lika stor utsträckning, säger hon. 

I måndags var det premiärchatt för Tjejjouren Hilda, vars stödverksamhet för tillfället sker på internet tills dess att pandemin lagt sig och man kan ta emot besök i lokalen igen. Under måndagen var det fem tjejer som chattade med jouren.

–  Man chattar anonymt med oss och det är viktigt att man kan vara anonym för det ger en trygghet när man hör av sig. 

En av de saker som har förändrats mest under de här åren som jouren har legat i dvala är internet. Amanda Bodiroza säger att andelen verktyg för män och killar att kontakta tjejer på oönskat vis har ökat under de här åren. Det är också en av anledningarna till att man arbetar mycket mot internet och sociala medier då det är en stor del av många ungas liv i dag. 

– Vi pratar mycket om internet och att egentligen vem som helst kan ta kontakt med en. Att man får oönskade bilder, att det delas bilder som man skickat i förtroende till någon. Samtidigt kanske man är ung och är i en relation och inte riktigt vet vad som är okej och inte okej. Det finns en utsatthet på olika appar, till exempel Snapchat och Tiktok. 

Vad hoppas ni att tjejjouren ska få för effekter?

– Vi hoppas tjejer ska höra av sig till oss och känna att det finns trygga rum, där de känner att de blir trodde på när berättar om sina upplevelser, säger Amanda Bodiroza.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!