Övning i krisberedskap blir verklighet i kommunens kök

Under vecka 39 kommer avbrott att uppstå i några kommunala kök i Motala. Övningen syftar till att följa den rutin som finns om det skulle uppstå en samhällsstörning.

Under vecka 39 kommer en handfull kök i Motala kommun, knutna till Måltidsverksamheten, utsättas för en övning i krisberedskap.

Under vecka 39 kommer en handfull kök i Motala kommun, knutna till Måltidsverksamheten, utsättas för en övning i krisberedskap.

Foto: Tony Gutierrez/Björn Larsson Rosvall, TT/Privat

Motala2022-09-15 16:00

Nationella krisberedskapsveckan anordnas årligen sedan 2017, enligt kommunens säkerhetssamordnare Cecilia Knypegård. 

Under pandemin har det varit uppehåll men för övrigt, säger hon, är det upp till varje enskild kommun om de vill öva lokalt.

För Måltidsverksamheten i Motala blir det nu premiär att testa "skarpt läge" på sin personal.

– Det är fantastiskt och jag blir jättevarm i hjärtat. Innan pandemin och kriget var det här inte en fråga som prioriterades, säger Knypegård.

Samtidigt framhåller hon att Måltidsverksamheten är en samhällsviktig verksamhet som har ett ansvar gentemot sina kundgrupper.

Hon förklarar att hon själv haft en stöttande funktion gentemot verksamheten under tiden de arbetat med sin kontinuitetsplan, en slags plan B.

Den innebär att all personal måste veta hur de ska agera om det skulle uppstå en samhällsstörning. Vattnet kan försvinna, bli kontaminerat, eller det kan uppstå ett längre strömavbrott.

– Vi kan inte bara ställa oss och säga, nu går vi hem, förklarar säkerhetssamordnaren.

Måltidsverksamheten har i ett brev informerat berörda om den kommande övningen, som kommer att drabba en handfull verksamheter under en dag i vecka 39.

"Följden blir att en av denna veckas dagar kommer få en annorlunda meny än den utlovade. All specialkost kommer kvarstå precis som vanligt", skriver de i sitt utskick.

Enligt Tomas Hemmingsson, verksamhetschef för Måltidsverksamheten, har de enheter som kommer att drabbas av störningen fått vetskap om den i förväg. 

– Men de vet inte vilken dag, eller vilket avbrott det blir, säger han.

Enheterna har också fått möjlighet att gå igenom kontinuitetsplanen, som senare kommer att spridas till alla berörda inom Måltidsverksamheten.

Vad kan äldreomsorg, förskolor och skolor förvänta sig att få äta den här speciella dagen, om just deras kök drabbas?

– Det är det som ska komma fram av det här. Det finns en krismatsedel och det är den som köken ska lösa. Vi ska försöka erbjuda någon form av tillagad mat, varm eller kall, säger Tomas Hemmingsson.

Så det blir inte bara macka, mjölk eller juice?

– Nej. Det blir inte på macka-juicenivån.

Räknar du med att det här kan bli ett återkommande inslag i era verksamheter?

– Vi kommer nog jobba för att testa det här årligen. Det är vårt mål och för våra kök är det jättebra att öva på det här, säger Tomas Hemmingsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!