Nu ses skolsäkerheten över: "Vi kan inte blunda"

Skolattacker, bränder och obehöriga besökare. Nu ska säkerheten på Motalas skolor skärpas. Först ut: Platengymnasiet.

Motala kommun har tilsatt en arbetsgrupp som ska se över säkerheten på skolorna. Först ut är Platengymnasiet.

Motala kommun har tilsatt en arbetsgrupp som ska se över säkerheten på skolorna. Först ut är Platengymnasiet.

Foto: Oliver Beckman

Motala2022-03-24 19:30

I veckan har polis, räddningstjänst och ambulans övat på Platengymnasiet. En skolattack, likt den som nyligen inträffade på ett gymnasium i Malmö, simulerades med hjälp av vård- och omsorgselever.

Mirja Karlsson, säkerhetssamordnare vid Motala kommun, uppger att övningen ger värdefull kunskap i kommunens pågående projekt för ökad säkerhet och krisberedskap i skolorna.

– För ett år sedan började vi med någonting som heter "Skolsäkerhet", för att titta över de här bitarna. Där har vi påbörjat att utbilda personal inom hot och våld, säger Mirja Karlsson.

I höstas tillsattes en särskild arbetsgrupp som ska identifiera eventuella risker på kommunens skolor.

– Arbetsgruppen plockade ut Platengymnasiet som ett startskott för att göra en riskbedömning och kolla igenom allt, både när det gäller pågående dödligt våld, brand och att obehöriga inte kan ta sig in på skolorna, säger Mirja Karlsson.

Hon fortsätter:

– Vi har tänkt använda Platen som ett första objekt för att implementera ett liknande arbetssätt i alla andra skolor.

Motala kommun ska bland annat se över hur bra skollokalerna är anpassade ur säkerhetssynpunkt. Åtgärder som begränsat tillträde, passersystem, namnbrickor och tryggare entréer kan bli aktuellt.

Det handlar också om rutiner och mental förberedelse inför en kris. Hur ska personalen se till att elever inte kommer till skada, till exempel vid en skolskjutning? Hur ska deras kompetens höjas så att de blir bättre på att upptäcka tidiga signaler och fånga upp avvikande beteenden?

– Vi kan vara mentalt förberedda men vi kan inte påverka att det här inte sker. Det är i så fall att bygga bort eller begränsa. Men handlar det om en elev så har ju den tillträde till lokalerna, säger Mirja Karlsson.

Både på förskolor och skolor börjar man nu aktivt att titta på sin plan för inrymning, vilket innebär att barn och skolpersonal stänger in sig i klassrum och andra skolsalar för att skydda sig mot väpnat våld i väntan på polis.

Det förebyggande arbetet med skolsäkerhet är absolut nödvändigt, menar Mirja Karlsson:

– Det här händer i samhället, vi kan inte blunda för det. Man måste våga prata om det.

– Vi är inte alls i närheten av 100 procent tätt, det kan man aldrig vara, men vi har påbörjat vårt arbete. Vi har börjat diskutera det och vi lägger tiden på att kolla igenom det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!