"Studiefrämjandet når vuxna. Idrottsföreningar når barn. Tillsammans kan vi nå hela familjen".
Det berättade Patrik Johansson från RF- Sisu när projektet startade i Charlottenborg förra sommaren. Sedan dess har verksamheten utvecklats i bostadsområdet.
– Det har gått jättebra. Vi har nått 53 vuxna och 103 barn, säger Patrik när vi möter honom inför nästa satsning, på Motala väster.
Inne på Centralen, en mötesplats på Mariebergsskolan, har flera familjer samlats till den första informationskvällen. Barn som kommit får även prova på några enklare inomhusaktiviteter medan arrangörerna pratar med de vuxna.
– Jag är här för att ha roligt och inte sitta hemma. Det är jättebra att vi får prova olika aktiviteter, säger Sara Daoud, som varit med tidigare. Nu har hon kommit som ambassadör, för att träffa nya deltagare - och kompisar.
Under sju veckor kommer barn och ungdomar, mellan 6-17 år, kostnadsfritt få prova på aktiviteter tillsammans med olika idrottsföreningar. Hittills har projektet kunnat erbjuda dans, brottning, fotboll och bordtennis. Nu står även basket och volleyboll på tur.
I samband med aktivitetsträffarna får anmälda vårdnadshavare också chansen att delta i föreläsningar. Cirkelledare berättar då om hälsa, föreningsliv och vad en meningsfull fritid kan innebära.
Besök från Barncentrum och SFI har också förekommit tidigare.
Dejen Kesete har erfarenhet av möten med föräldrar i Charlottenborg, där Activate startade förra sommaren.
– Jag har mött många föräldrar och kulturer. Jag är också pappa och har själv fått lära mig mycket, säger han.
Dejen upplever att sammankomsterna är viktiga för många.
– Det finns okunskap, både om föreningar och om barnkonventionen.
Manal Albitar har fyra barn varav det yngsta bara är bebis. Hon har kommit för att få mer information.
– Det här är mycket intressant och jag vill veta vad barn kan göra när det är kallt ute, säger hon.
Manal medger att det kan vara svårt att veta vart man som förälder ska vända sig i samhället när det gäller olika frågor. Därför är hon tacksam om träffarna kan leda till mer kunskap.
– Vi invandrare måste få hjälp att bli visade vägen. Det är inte lätt för oss med språket och vi känner inte många, säger hon.
Activate finansieras av Allmänna arvsfonden.