Nu införs p-förbud i Varamon – så ser reglerna ut

Idag, 15 maj, införs parkeringsförbud i stora delar av Varamon. Då blir det inte längre tillåtet att ställa bilen längs villagator, även om det inte är badväder.

Villagatan Sättersgatan berörs också av parkeringsförbud 15 maj till 15 september

Villagatan Sättersgatan berörs också av parkeringsförbud 15 maj till 15 september

Foto: Therese Trogen

Motala2021-05-15 08:30

I februari tog samhällsbyggnadsnämnden beslut om att införa parkeringsförbud i stora delar av Varamon mellan 15 maj och 15 september. Området med p-förbud stäcker sig från Bromma (upp till Stekelstigen) och söderut (till Folkets Park), på båda sidorna om Varamovägen.

Bakgrunden till beslutet är de parkeringskaos som ofta uppstår i Varamon fina sommardagar. För att informera om förändringarna har man haft en referensgrupp där boende ingått, man han lagt ut information på kommunens hemsida och man har skickat ut informationsbrev till berörda hushåll. När förbudet nu snart ska börja gälla har dock reaktionerna börjat komma.

– Där är ett antal som har hört av sig. Det har varit både ris och ros. Vissa tycker att det är märkligt eftersom det är så få dagar som det är problem, andra har önskat att vi skulle tagit ett ännu större område, säger gata- och parkchef Dan Bernström.

Det här kommer att påverka möjligheten för boende i området att ta emot besök, hantverkare eller om man har flera bilar. Hur har ni resonerat där?

– Det är sådant som varje fastighetsägare får lösa på sin fastighet. Om man får besök så finns allmänna parkeringar och ska man ha hantverkare inne får man kanske parkera sin egen bil på de allmänna parkeringarna så länge. Det är också så man får göra om man har mer än en bil och bara en plats på fastigheten, säger Dan Bernström.

Han påpekar också att det på de flesta gator fortfarande kommer att vara möjligt att stanna till en kort stund för i- och urlastning.

Ni hänvisar till de allmänna parkeringarna. De kommer under hela den här perioden att vara avgiftsbelagda. Hur tänker ni där?

– Ja, så är det. Givetvis är det gratis där kvällar och nätter, man annars är de parkeringarna avgiftsbelagda. Det är upp till varje fastighetsägare att tillgodose sina parkeringsbehov inom sin fastighet och vi ser att det finns skäl att ta ut en avgift på de allmänna parkeringarna. Det är så det är, säger Dan Bernström.

Gratis parkeringar kommer dock att finnas vid exempelvis Vätternrundan arena samt Folkets park. I övrigt kostar det mellan 6-20 kronor i timmen, beroende på hur nära vattnet som p-platsen ligger.

Politikerna gav er möjlighet att även införa stannandeförbud. Blir det så?

– De enda platserna som vi i nuläget kommer att ha även stannandeförbud är räddningsvägarna. Det betyder att man kan åka ner på de andra vägarna om man vill släppa av familjen och packningen eller om de boende där behöver ta hand om ett flyttlass, säger Dan Bernström.

Möjligheten finns att införa stannandeförbud även på övriga gator med p-förbud, men enligt Dan Bernström kommer det enbart att bli aktuellt om blåljuspersonal skulle flagga för ett sådant behov.

Nu införs p-förbud, har ni också färdigställt de 1 200 nya parkeringsplatserna som ni fått bygglov för?

– Nej. Vi bedömer att de inte behövs än. De kommer att vara färdiga i juni och tanken är ju att de bara ska användas när det är ett högt besökstryck, säger han.

Hur har ni planerat kring tillsyn av hur p-förbudet följs?

– Vi har avtal med Securitas. Det här kommer att bli en del av deras ordinarie bevakning. När det blir skarpt läge och besökstrycket ökar så har vi också förberett en annan typ av tillsyn hur parkeringarna sköts, säger Dan Bernström.

Karta: Varamon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!