Undersökningen pågår mellan den 6 september och 4 november, då kommer över tusen slumpvis utvalda invånare att få ge sin syn på kommunen. Undersökningen har genomförts vartannat år sedan 2011, men kommer framöver att ske en gång per år.
– Vi är intresserade av att veta vad man är nöjd med, och mindre nöjd med. Och vad vi borde arbeta vidare med, verksamhetsutvecklingsfrågor, säger Marie Martinsson, statistiker på Motala kommun.
De utvalda kommuninvånarna är i åldrarna mellan 18–84 år och kommer att få svara på 86 frågor fördelade över tre olika delar. Undersökningen kommer sedan att sammanställas och analyseras, resultatet presenteras den 18 december. Syftet är att det ska bli en del av alla kommunala verksamheters planering, målsättning och förbättringsarbete. I sin tur är det ett viktigt stöd till det lokala utvecklingsprogrammet, Lup. Marie Martinsson understryker vikten av att de tillfrågade också svarar på enkäten.
– Då blir svaren mer värdefulla, än om få svarar. Då får vi en bättre diskussion med våra politiker och våra verksamheter, det får mer tyngd, säger hon.
Har tidigare års resultat påverkat kommunen och de beslut som tagits?– Ja det är klart att vi tar in synpunkter som har framkommit och väver in det i vårt framåtarbete med verksamhetsutveckling och kvalitetsfrågor och så vidare. Annars skulle vi inte genomföra undersökningen, för det kostar ändå en slant, säger Marie Martinsson.