Det handlar om blåbär. Amerikanska. De växer på buskar och växer på en höjd som gör det bekvämt för den som plockar. Bären är större än svenska - mellan 15 till 17 millimeter - själva blåbärsbusken blir mellan 1,5 till 2 meter hög.
Anton Pettersson är uppvuxen med jordgubbsodling på Skedevi gård - där har det odlats jordgubbar sedan drygt 20 år tillbaka - och i oktober 2016 fick han och sambon Elin Berg en idé om att odla blåbär på gården.
– Jag ville ha något eget, säger Anton och fortsätter:
– De är ett bra komplement till jordgubbarna och lämpar sig också för självplock.
Paret läste på om blåbärsodling på nätet och skaffade sig även information från andra odlare runt om i Sverige. De var bland annat och kollade en odling på Västgötasidan, i Hjo - en av de största blåbärsodlingarna i landet. Plantorna köptes sedan i Tyskland och torv anskaffades och bevattningsanläggning ordnades.
Torv trivs bären bäst i då de kräver lite surare jord. Det som krävs är tid då allt måste skötas för hand.
– Ogräset växer ju också trots att det varit torrt och det måste man rensa för hand och till vintern klipper man ner buskarna vilket också görs manuellt, till det finns inga maskiner. De är inte speciellt svårodlade och det förekommer absolut ingen besprutning, säger Elin.
På Skedevi Gård planterade man blåbären våren 2017.
– Vi har hittills skördat cirka 50 kilo och allt gick åt direkt. Enbart genom försäljning i gårdsbutiken. Så intresse verkar finnas, säger Anton.
Reka är sorten som är väldigt likt svenska blåbär i smaken. Däremot är fruktköttet grönt. Den andra sorten, Duke, är sötare och mycket smakrika.
– Många tror att de inte smakar så mycket, mest vatten, men de har likt svenska bär mycket smak. Även om nyttigheterna sitter i själva skalet, det är riktiga nyttobär, säger Elin.
Första helgen i augusti är det premiär för självplock av blåbär på Skedevi gård. Säsongen kommer sedan att vara i hela augusti. Elin och Simon har sedan tänkt satsa på självplock. Man förlänger därmed säsongen då blåbären tar vid när jordgubbssäsongen lider mot sitt slut.
– Idén med självplockning är att det blir en grej i sig, som en utflykt. Många kommer nu för jordgubbarna och så ser de att vi har blåbär också, säger Anton och avslutar:
– Som blåbärsodlare har man inte någon större konkurrens i Sverige. Det är dessutom ett nyttigt bär och så tycker folk det är roligt att plocka själv, precis som med jordgubbarna.