Nu bekämpas den farliga jättelokan i Motala

Jättelokan är ett stort problem eftersom den sprider sig i naturen. Nu har Motala kommun påbörjat ett arbete med att bekämpa den invasiva växten.

Jättelokan som ofta blir omkring två meter hög konkurrerar ut andra växter. Charlottenborg är ett hårt drabbat område.

Jättelokan som ofta blir omkring två meter hög konkurrerar ut andra växter. Charlottenborg är ett hårt drabbat område.

Foto: Katarina Hydén

Motala2020-07-17 08:00

Jättelokan, som även kallas jättebjörnloka, är en invasiv växt som konkurrerar ut andra växter. Den sprider sig snabbt och är så stor, upp till två meter hög, att den konkurrerar ut andra växter om plats och solljus. Samtidigt kan den orsaka allvarliga brännskador om man kommer i kontakt med växtsaften och sedan får solljus på huden. Vårdguiden 1177 uppger att huden kan bli mörkfärgad och att ärr kan uppstå samt att besvär kan kvarstå i flera veckor.

I Motala kommun har jättelokan inventerats och bekämpningsarbete pågår. I området mellan Charlottenborg och Sjöbo-Knäppan har det blivit bestånd med många plantor.

– Det är för att vi där röjt sly också och då har jättelokan fått mer plats. Egentligen är inte området mycket större utan det är mer att det är tätare eftersom slyn har försvunnit, säger kommunekolog Tilda Lindkvist.

Området vid Charlottenborg är det största med jätteloka i Motala och det mest problematiska när det gäller bekämpning av växten.

– Det är ett så stort område att det är svårt att hinna få bort alla blommor i tid, säger hon.

Växtens blommor måste tas bort innan de går i blom för att inte fröna ska hinna sprida sig och det kommer snabbt nya blommor.

– På många andra ställen är det lättare att kontrollera det för då är det bara att slå bort blommorna så fort de kommer upp.

Frön kan lätt spridas om de fastnar på skosulor eller däck och nya plantor kan växa upp på annat håll. Extra besvärligt är att växtens frön kan klara att ligga i marken i upp till fem år innan de gror, vilket innebär att nya plantor kan dyka upp på platser där växten redan bekämpats.

– Vi måste hålla koll på de platser där den har dykt upp. Det bekämpningsarbetet vi gjort nu kanske inte syns förrän om fyra år eller så.

När det gäller brännskador orsakade av växten uppger Tilda Lindkvist, att utifrån sin tillgängliga information, så finns bara inrapporterat att personer som jobbat med röjningsarbetet för att bekämpa jättelokan i kommunen drabbats.

Den irriterande växtsaften finns i växtens alla delar och det räcker med att bara röra vid blomman för att få symtom som liknar en brännskada. Just vid kontakten upplevs ofta ingen smärta, men utsätts huden för solljus uppstår reaktionen. Hudirritationen kan ge rodnad och i värre fall stora brännblåsor.

Växten finns även i Borensberg och i mindre bestånd på andra platser i kommunen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!