Nior bygger sitt eget Lalandia

Lalandias etablering i Motala har varit, är och kommer säkert att fortsätta vara ett aktuellt ämne. Niorna på Skolgårda skola ger sin syn på anläggningen genom praktiskt arbete.

Adrian Siira och Henrik Wahlstrand Hyvönen visar upp sin ritning.

Adrian Siira och Henrik Wahlstrand Hyvönen visar upp sin ritning.

Foto: Anders Rörby

Motala2018-05-22 13:00

Under flera år har Skolgårdas niondeklassare på tekniklektionerna fått bygga modeller av aktuella lokala projekt.

– 2017 handlade det om utformningen av torget och tidigare års nior har byggt modeller av Motalabron, ger läraren Peter Johansson som exempel.

I år handlar det om Lalandia. Eleverna har genom underlag från tidningar, internet och annat satt sig in i vad som planeras.

– Men modellerna bygger mycket på deras fantasi, hur de tycker att det ska vara, säger Peter som menar att han försöker få eleverna att väva in miljöaspekten.

– Att de ska tänka på att inte påverka naturen så mycket.

Ungdomarna i 9B låter fantasin flöda.

– Vi bygger en vattenrutschkana med belysning inuti, förklarar Emma Friberg som tillsammans med Thea Gustavsson och Frida Andersson utgör en av grupperna.

Hon visar upp ett plaströr som nästan helt täcks av sladdar.

– Vi ska klä in det och sätta ihop det med ett akvarium som ruschbanan ska gå igenom.

Evelina Dahl, Liv Fahlén och Ebba Petersson jobbar även de med rutschbanornas utformning.

– Det är kul att få vara kreativ och tänka själv, menar Liv.

Andra grupper tar ett större grepp och bygger modeller av hela området.

– Det är roligt att se hur det skulle kunna se ut i sin helhet, menar Loke Claesson som jobbar tillsammans med Gustav Windahl, Khaled Muhammed och Lheo Malm.

Några andra som tar ett helhetsgrepp är den grupp där Adrian Siira och Henrik Wahlstrand Hyvönen ingår. De har gjort en noggrann ritning innan de börjat bygga. På den kan man bland annat se var de tänker sig stugområden och husbilsparkeringar.

Modellerna tillverkas i enkla material som kartong, plast och trä. Sådant som redan finns i lektionssalen.

– Jag försöker hålla det billigt så att vi kan köpa in annat material till tekniken, förklarar Peter Johansson vars mål är att eleverna ska få in mekanik, rörelse och enkla elektriska kopplingar i sina modeller.

I Motala finns de som är kritiska mot hur och var Lalandia planeras. Dock ingen i 9B som det verkar, även om det kanske kan vara tufft att framföra en avvikande åsikt. "Det är bra för turismen" och "Bra att det händer nåt kul i Motala" är några av kommentarerna.

– Det är inte säkert att alla grupper blir klara till sommarlovet. Men det är inte bara resultatet som är viktigt, utan jobbet på vägen dit, menar Peter Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!