"Negativ kritik nödvändig i ett utvecklingsarbete"

Vätternrundan tänker inte flytta på evenemangsområdet vid hamnen i Motala. Däremot tittar man på möjligheten att minska sin närvaro i kvarteret. Det avslöjar organisationens vd, Gunilla Brynell-Johansson.

Gunilla Brynell-Johansson gillar att vara kapten på skutan och att ta ut färdriktningen för framtidens Vätternrunda.

Gunilla Brynell-Johansson gillar att vara kapten på skutan och att ta ut färdriktningen för framtidens Vätternrunda.

Foto: Anders Törnström

Motala2016-08-12 09:30

Att det framförts kritik mot att Vätternrundan och några av dess samarbetspartners tog hela hamnparkeringen i anspråk tidigare i somras, området stängdes av i omkring fyra veckor, har säkert inte undgått någon.

Gunilla Brynell Johansson som klev in i vd-rollen till årets arrangemang, uppger att hon fått en rad frågor kring detta och att Vätternrundan nu ser över möjligheten till förändringar redan till nästa år.

– Vi har diskuterat ärendet och kommer fortsätta att göra det ingående med de näringsidkare som driver verksamheter i hamnen. Vår målsättning är att skruva och ändra på saker för att på så sätt skapa ett bättre affärsklimat för de som är berörda av vår närvaro. Vi tittar till exempel på möjligheten att inte ta hela parkeringen i anspråk och att minska tiden då vi är där.

Att flytta evenemangsområdet till Varamon som en del föreslagit, är det en aktuell fråga för er?

Nej, det är det inte. Förändringar av den storleken kräver ett enormt arbete, inte minst planeringsmässigt. När till exempel starten var förlagd till Vintergatan efterlyste många näringsidkare att den skulle flyttas till centrum för att på så vis skapa ett mer livfullt arrangemang med mer handel. Där är vi nu och det framtida arbetet handlar om att utveckla verksamheten ytterligare och det jobbet vill vi gärna göra tillsammans med näringslivet och alla övriga Motalabor.

Vad säger du om den kritik som framförts om att Vätternrundan tar för stor plats i centrum, att vägar stängs av och att många irriterar sig över att det är svårt att ta sig fram?

– Jag kan förstå att en del känner så, men ett arrangemang av Vätternrundans storlek med omkring 70 000 besökare, cyklister och anhöriga, måste få ta plats. Det är helt oundvikligt. Men vi ska givetvis ta till sig av de synpunkter och åsikter som förs fram och se om, och i så fall hur, vi kan förbättra situationen för de som berörs av avstängningarna.

Får du känslan av att Vätternrundan delat in Motalaborna i två ungefär lika stora läger där det ena är negativt och det andra positivt?

– Nej, verkligen inte. Förvisso har de negativa åsikterna en tendens att ta lite större plats, men min känsla är ändå att de som är positiva är i stor majoritet. Vi får mycket bra feedback av både åskådare och cyklister som tycker att våra arrangemang är fantastiska och vi lägger också ned mycket arbete på olika typer av undersökningar där vi efterlyser synpunkter och idéer om hur loppen och allt runt omkring kan förbättras.

Tar du och dina medarbetare illa vid er av de negativa röster som ändå höjs mot Vätternrundan?

– Absolut inte. Negativ kritik är en viktig och nödvändig drivkraft i ett utvecklingsarbete. Det gäller att lyssna och ta till sig av det som skrivs och sägs. Den dagen någon kommer och säger att Vätternrundan är perfekt och att arrangemanget nått sin topp, då stannar allting av. Det vill vi inte uppleva. Men det handlar också om att hålla diskussionerna på en konstruktiv nivå. Pajkastning ska vi inte ägna oss åt, det leder ingenstans.

Hur ska Vätternrundan utvecklas i framtiden, som du ser det?

– Genom att vi som arbetar med verksamheten är på tå och lyhörda för synpunkter och nya idéer som förs fram, antingen sker det genom den egna organisationen eller om det kommer från cyklister och den breda allmänheten. Vi får in massor med förslag, ett handlade om att införa ett kortare motionslopp där deltagarna fick stanna och dricka champagne och äta en massa godsaker. Det kommer vi troligtvis inte att hoppa på, ha ha.

Nästan 53 procent av de näringsidkare (sammanlagt 19 stycken) som fick frågan om Vätternrundan medförde en ökad omsättning för deras verksamhet svarade nej. Vad säger du om det?

– Vi har tittat närmare på resultatet av enkäten och min bedömning är att den inte ger en heltäckande bild av hur affärslivet påverkas i stort. För det första var svarsfrekvensen inte särskilt stor och om man frågar en sporthandlare om dennes omsättning påverkas tror jag att svaret är ganska givet. Jag tror också att en cyklist i Vätternrundan inte är den mest självklara kunden hos till exempel en guldsmedsaffär eller optiker. Den turistekonomiska undersökning som gjordes 2013 visade att Vätternrundan medförde intäkter till Motala på cirka 90 miljoner kronor och det är en imponerande siffra. Nästa år är det dags för en liknande undersökning.

Gunilla Brynell-Johansson är övertygad om att en stor majoritet av Motalaborna är positiva till Vätternrundan och alla cykellopp.
Gunilla Brynell-Johansson är övertygad om att en stor majoritet av Motalaborna är positiva till Vätternrundan och alla cykellopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om