Naturskyddsföreningen i Motala kritiserar länsstyrelsen

Länsstyrelsen Östergötland har yttrat sig över kommunens planer för bostadsbyggande i området Kärsby, Bromma och Djurkälla. Yttrandet får nu skarp kritik av Naturskyddsföreningen i Motala.

Naturskyddsföreningen Motala är kritiska mot kommunens byggplaner i Kärsby, Bromma och Djurkälla men även mot Länsstyrelsens yttrande om kommunens planprogram. På bilden Rolf Ström, styrelseledamot i föreningen.

Naturskyddsföreningen Motala är kritiska mot kommunens byggplaner i Kärsby, Bromma och Djurkälla men även mot Länsstyrelsens yttrande om kommunens planprogram. På bilden Rolf Ström, styrelseledamot i föreningen.

Foto: Sofia Axelsson/arkiv

Motala2020-08-05 06:00

Vi har tidigare skrivit om kommunens vilja att skapa ett nytt villaområde i området. Arbetet har pågått i olika omfattning sedan 2008. Nu är ett planprogram ute på samråd där svarstiden förlängts på grund av corona till 31 augusti i år.  

I april kom länsstyrelsens yttrande. De är positiva till planerna och anser att området ska byggas ut sammanhängande eftersom jordbruksmark ska bebyggas och att riksintresset Vättern med öar och strandområden "tillåter att sammanhängande tätortsutveckling sker". De är också positiva till att kommunen vill utöka va-området för Motala "för att garantera vattenkvalitén i Vättern".

Naturskyddsföreningen i Motala riktar nu skarp kritik på flera punkter mot yttrandet. De saknar bland annat ett tydligare uttalande om att jordbruksmark bara i undantagsfall ska användas för bebyggelse.

– Det är ett komplext område och vi tycker inte att det framgår. Man prövar inte riksintressena eller beskriver hur riksintressena fungerar ihop med den här planen, säger Rolf Ström, styrelseledamot i föreningen.

Dricksvattnet berörs inte "på något nämnvärt sätt" i yttandet anser Ström som också säger att det finns en "väldigt stor grundvattenreserv" i området.

– Det är sådana här stråk som försörjer Vättern med vatten. 

När föreningen förra året fick vetskap om kommunens planer bad de länsstyrelsen om ett möte för att föra fram sina åsikter.

– Men då fick vi svaret att länsstyrelsen inte går in förrän det finns konkreta planer. Så det blev inget samråd, men vi tycker att de kanske kunde haft det i minne och träffat oss innan de gick ut i det här nya samrådet.

Rolf Ström menar att den förlängda samrådstiden gör att Länsstyrelsen har möjlighet att justera yttrandet.

– De är en viktig samrådspart för kommunen och då blir de ju det även för oss. Så de bör vara ärliga, uppriktiga och ha analyserat ordentligt. Man ska försöka följa lagstiftningen så gott det går, annars blir det en massa överklaganden.  Det är ingen betjänt av.

Naturskyddsföreningen är också kritisk mot kommunen som enligt Rolf Ström är medvetna om att ärendet är väldigt komplext och med många intressen.

– Så varför tränga in ett bostadsområde med 150-300 villor? De har inte tittat på helheten, man måste summera all påverkan, säger han.

Naturskyddsföreningen vill istället se en satsning på rörlig turism och friluftsliv i området. 

Motala kommun känner däremot inte igen sig i den kritik som riktas mot dem, och tycker att det är lämpligt att bygga på platsen.

– De har sin uppfattning, men jag tycker att vi har tittat på helheten. Jag tycker att det här är bra planer som är på väg fram. Det kan bli väldigt spännande bostadsområden som är väldigt naturnära. Tjänstemännen och vi politiker tittar på helheten, säger Kaveh Moazzez (M).

Han menar att kommunen gjort anpassningar.

– De dragningar som vi har fått tycker jag är väldigt spännande. Hela det höga naturvärdet som finns i området ska bevaras, och det är väldigt noga med att det inte får bli för mycket, säger han.

Angående att bygga på jordbruksmark berättar Kaveh Moazzez att man är medvetna om att man ska vara försiktig.

– Det är vår grundinställning, samtidigt behöver det ske ibland. Vad jag förstår har man dragit ner på antalet planerade bostäder, säger Kaveh Moazzez.

Bromma, Kärsby, Djurkälla

Området kring Bromma, Kärsby och Djurkälla ägs till stor del av privata markägare. Kommunen och markägarna har dock en längre tid fört diskussioner om bostadsutveckling i området.

2008 togs beslut om ett detaljplaneprogram, en översiktlig genomgång av förutsättningarna för utveckling av området. Arbetet avstannade dock och har sedan återkommit i omgångar.

Nu är ett förslag till detaljplaneprogram ute för samråd för berörda och intresserade att lämna synpunkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!