Nämnden om skolutredningen: "Känslig politisk fråga"

Landsbygdsskolornas framtid i Motala är en känslig fråga. Nu har bildningsnämnden kommit med sitt remissvar på förstudien.

Förstudien om skolområde Borensberg och öst är ute på remiss.

Förstudien om skolområde Borensberg och öst är ute på remiss.

Foto: Victor Berlin, Sofia Axelsson, Henrik Gedda

Motala2022-09-22 18:00

Kommunstyrelsen i Motala har låtit göra en förstudie gällande skolorna Bergvalla, Dansäter, Fornåsa, Klockrike och Österstad.

I den bedöms att skolorna i Borensberg kan leva vidare i sin nuvarande form. Mörkare ser det ut i område öst, där ett förslag är en utveckling av Fornåsa skola medan Österstad skola hotas av nedläggning eller minskat elevantal. Även Klockrike skola kan krympa.

Bildningsnämndens ordförande, Charlotte Widegren (M), konstaterar att förstudiens utgångspunkt varit det ramprogram för grundskola och grundsärskola som bildningsnämnden beslutade om tidigare i år. Nämnden anser att programmet bör följas – så långt det är möjligt.

– Förstudien tog stöd i vårt styrdokument. Det vore ju märkligt om vi i bildningsnämnden inte fortsatte att hålla fast vid det, säger hon och fortsätter:

– Men eftersom det här är en känslig politisk fråga så har vi sagt att vi vill följa ramprogrammet så långt vi kan.

Ramprogrammet säger att skolans inriktning ska vara större enheter. Vad innebär det för skolorna i Klockrike och Österstad?

– Det innebär större enheter. Det var alla politiskt eniga om när vi tog det här styrdokumentet i januari. Då är det större enheter även på landsbygden. Alla förslagen i förstudien är ju en satsning på Fornåsa skola.

Charlotte Widegren tillägger att ett styrdokument inte är statiskt utan en inriktning. Fler aspekter behöver vägas in, bland annat landsbygdsperspektivet.

Innebär det här att ni kan tänka er en nedläggning av Österstad skola?

– Jag kan inte ta ställning om det än. Det får hela utredningen utvisa. Men jag måste ändå förhålla mig till vår verksamhet och då har vi tagit ett inriktningsbeslut hur vi vill se våra skolor.

– Jag tänker inte säga att någon skola ska läggas ned men däremot är jag säker på att någon slags förändring kommer att ske.

Nämnden anser vidare att det är viktigt att projektet som helhet inte tappar fart, med tanke på skolorna i Borensberg. Enligt förstudien bör dessa vara kvar och renoveras, uppskattningsvis för drygt 100 miljoner kronor.

– Vi anser att man bör följa förstudien i det fallet, vilket innebär att man garanterar deras framtid på ett bra sätt, säger Charlotte Widegren.

MP och S lämnade varsin så kallad protokollsanteckning i samband med att nämnden fattade beslut om remissvar. S anser att nedläggning eller förflyttning av elever inte är rätt väg att gå framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!