Cerim jobbar som klinikveterinär på Eköns djurklinik i Motala. På morgonen ska han ta emot nio månader gamla katten Rosa som är här med sin matte Maria Svärd. Rosa ska kastreras och id-märkas, en vanlig procedur.
– Vi tar hand om ungefär tre katter per dag, säger Cerim.
Men CerimZecevic tycker att detta borde bli lag, att det ska vara obligatoriskt att id-märka katter. Detta kan också bli verklighet i höst om regeringen väljer att lägga fram det som förslag i en ny djurskyddslag. Han påpekar att så är fallet idag för hundar.
– Nu är det EU-obligatoriskt att hundar måste vara chipmärkta, menar han.
Enligt Cerim är det viktigt att kastrera katten för att hålla koll på kattpopulationen. En id-märkning kan man göra för att undvika att smittsamma sjukdomar sprids, eftersom man då vet vilka katter som är födda i Sverige. Smugglare kan lura folk att deras katter är födda i Sverige.
– Det finns de som smugglar in katter från utlandet, sådana kan ofta ha smittsamma sjukdomar. Risken är då att vi får sjukdomar vi inte haft förut, säger Cerim.
Tillbaka till Rosa. Hon ska alltså kastreras och id-märkas. Enligt Cerim gör man det oftast samtidigt. Rosa är en honkatt, vilket gör proceduren större.
– Hankatter är enklare att kastrera, säger Cerim.
I debatten har det också naturligtvis nämnts att det skulle vara lättare att hitta en katts hem igen om den sprungit bort, när den är id-märkt. Av Sveriges 1,4 miljoner katter är 600 000 id-märkta och registrerade.