Svenska fiket gick hem hos fransmännen – nu växer det

I höst räknar Motalasonen Arvid Axelsson och hans flickvän Margaux Frances med att utöka sitt svenska fik i franska Bordeaux.

Arvid Axelsson och flickvännen Margaux Frances öppnade förra våren ett svenskt kafé i Bordeaux. Nu har de bestämt sig för att utöka.

Arvid Axelsson och flickvännen Margaux Frances öppnade förra våren ett svenskt kafé i Bordeaux. Nu har de bestämt sig för att utöka.

Foto: Privat

Motala2020-09-07 10:35

I den sydvästfranska hamnstaden öppnade våren 2019 "Suzzi kafé". Konceptet kretsar kring den svenska smörgåsen med köttbullar och rödbetssallad, skagenröra samt rökt lax, mat som tillsammans med fika visade sig bli ett lyckat koncept, enligt Arvid Axelsson.

– Skandinaviskt är ganska inne.

Efter att kaféet hållit öppet i fyra månader var trycket på verksamheten fortsatt stort. Två heltider blev snabbt sex och redan första sommaren kom tankar om framtiden.

– Vi kände att vi måste utöka.

Sedan kom coronakrisen, där bland annat franska restauranger tvingades stänga ner helt under två månader. Men Arvid och flickvännen Margaux klarade sig helskinnade.

– Vi hade jobbat upp en buffert första året, säger Arvid och förklarar att franska staten även ersatte personalkostnaderna.

Arvid som är utbildad snickare på Carlsund berättar att han är självlärd inom restaurangbranschen. Han har jobbat sig igenom barer, restauranger och hotell för att komma dit han är nu. Margaux har studerat internationell handel och marknadsföring och tack vare en egen stil har paret fått 8 000 följare på Instagram.

Inom kort ska de nya lokalerna, som blir brunchserveringens hjärta med 50 platser mot tidigare 25, börja renoveras. De ligger bara cirka 150 meter från nuvarande kaféet.

– De ska bli en spegelbild av det vi har i dag. Jag vill ha en identitet, poängterar Arvid som även räknar med nyanställningar.

Och Suzzi kafé, där allt började, ska göras om till konditori med take-awaymenyer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!