Kommunen ger information och uppmanar till lugn

"Ta det lugnt, följ nyheterna, var källkritisk. Och var säkra på att vi som kommun vidtar de åtgärder som behövs, utifrån det läge som är nu, och följer utvecklingen", säger kommunalråd Mark Henriksson (M).

Mark Henriksson (M), kommunalråd Motala och Johanna Haapamäki, säkerhetschef Motala kommun

Mark Henriksson (M), kommunalråd Motala och Johanna Haapamäki, säkerhetschef Motala kommun

Foto: Lillian Andersson

Motala2022-03-04 18:00

Han och kommunens säkerhetschef Johanna Haapamäki informerar om kommunens beredskap och arbete med anledning av kriget i Ukraina.

– Det vi gör är det som krävs för att säkerställa de utmaningar som kan komma att beröra kommunen i och med kriget, säger Henriksson och förklarar att fokus i första hand handlar om att många människor är på flykt från kriget.

– Där bör vi som kommun säkerställa att vi har en kapacitet för dem som eventuellt kommer, säger han.

Enligt Haapamäki är det många som hör av sig till kommunen med frågor.

– Vi får ovanligt många frågor om var skyddsrum finns. Men då vill vi säga att skyddsrummen är inte kommunens ansvar utan det tillhör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. De har en digital karta som visar vara alla skyddsrum finns och den har vi länkat från vår hemsida.

Andra frågor gäller Hesa Fredrik, signalen Viktigt meddelande, vilket hörs i Motala tätort.

– Det kommer vara en test på måndag klockan 15.00, och det finns ingen anledning att bli orolig när det börjar tjuta, det är en test, säger Haapamäki och tipsar också om appen Krisinformation, viktigt meddelande till allmänheten, som fungerar överallt där det är mobiltäckning.

– Om man ska ge någon form av uppmaning till medborgare, om att följa med i utvecklingen, då är källkritik väldigt viktig. Att man väljer tillförlitlig information. Vi har länkat på vår hemsida var man kan följa utvecklingen på ett säkert sätt, säger Henriksson.

Andra länkar går till organisationer som kan ge råd och tips om hur man talar med barn om krig. Samt hur man förbereder en krislåda till exempel, och där är budskapet tydligt.

– Det finns ingen anledning att bunkra. Vi har i många år uppmanat människor att ha en krislåda men det finns ingen anledning att gå ut och fylla en hel låda, säger Haapamäki och föreslår i stället att köpa en extra konserv när man ändå handlar.

– Då fyller du lådan rätt snabbt utan att det behöver ta slut på hyllorna.

Kommunen arbetar kontinuerligt med att säkerställa mot cyberattacker samt att vård och omsorg och andra delar av kärnverksamheten ska fungera i händelse av kris.

– Men även om det finns en stor oro så är Sverige inte i krig, utan vi är i ett läge där vi har en hög beredskap och där vi förbereder oss ifall utvecklingen skulle gå åt fel håll, säger Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!