Motalas rektorer åker på kongress – för 600 000

Motala kommun gör en satsning på fortbildning av Motalas rektorer. För drygt 600 000 kronor åker rektorer och verksamhetschefer på kongress i Göteborg.

Motala kommun betalar drygt 600 000 kronor för att skicka kommunens rektorer på Nordiska skolledarkongressen i Göteborg. Det är en hög engångskostnad men betänker man att rektorerna inte fått någon fortbildning på fyra år menar bildningchef Anders Pantzar att det inte är så hög kostnad om man slår ut den över den tidsperioden,

Motala kommun betalar drygt 600 000 kronor för att skicka kommunens rektorer på Nordiska skolledarkongressen i Göteborg. Det är en hög engångskostnad men betänker man att rektorerna inte fått någon fortbildning på fyra år menar bildningchef Anders Pantzar att det inte är så hög kostnad om man slår ut den över den tidsperioden,

Foto: Agnes Ganestål/TT

Motala2024-03-18 20:00

19-20 mars arrangeras Nordiska skolledarkongressen i Göteborg. Av de runt 1500 deltagare är 55 från Motala. Merparten av dem rektorer.  På temat "Ledarskap i en föränderlig omvärld" kommer det under de båda dagarna erbjudas 20 olika föreläsningar som "rektorers uppdrag nu och i framtiden" och "navigera i framtidens lärandelandskap".

Bildningschef Anders Pantzar berättar att lärare och annan personal fått och får olika typer av kompetensutbildning. Men att det nu gått minst fyra år sedan rektorerna fick någon fortbildning.

undefined
Bildningschef Anders Pantzar berättar att rektorerna i Motalas skolor inte fått någon fortbildning på fyra år. Därför gör kommunen nu en satsning och låter samtliga rektorer åka på Nordiska skolledarkongressen i Göteborg.

– Så nu har vi satsat. Det blir en engångskostnad som är ganska stor. Men vi känner att det är viktigt för det är rektorerna som ska driva processen. Då behöver vi ge dem en påfyllning också, säger han.

Kostnaden för samtliga deltagare, med boende och resa inräknat, är 623 000 kronor exklusive moms. En summa som en lärare i Motala kommun, som kontaktat MVT, tycker är orimligt hög när man samtidigt lägger ner skolor och förskolor.

När Anders Pantzar får höra lärarens synpunkter säger han:

– Så kan man ju tycka. Men ibland måste även rektorerna få något.

Han tillägger:

– Om man slår ut det här på fyra år så är det inte en stor kostnad. Sen har vi samlat ihop oss så vi åker buss istället för tåg så vi har försökt att spara in på resorna. 

Han lyfter också att det finns ytterligare vinster med att åka iväg tillsammans. Som att skapa en starkare vi-känsla bland rektorerna.

Kan du förstå att det kan sticka i folks ögon att ni gör den här satsningen samtidigt som bildningsnämnden sparar 700 000 kronor på kultur och fritid?

– Det här betalade vi för förra året för då hade vi möjlighet att göra det. Alla saker kan sticka i ögonen. Men vi vill att personalen ska få fortbildning på olika sätt, säger bildningschefen som fortsätter:

– Vi träffar alla som är outbildade i vår verksamhet för att hjälpa till så att de ska få utbildning. Så vi jobbar på massa olika sätt med det här. Men naturligtvis är det så att en stor kostnad som kommer vid ett tillfälle kan sticka i ögonen. Men det är inte så att vi gör det här hela tiden utan det är vid ett tillfälle under fyra år. Det måste man ha med sig också.

undefined
Skoledarkongressen arrangeras på Svenska mässan i Göteborg.

Ordföranden för Sveriges lärare i Motala, Annette Sundqvist, har full förståelse om de i dessa tider har medlemmar som reagerar på kostnaden, men att facket inte har något att invända mot satsningen på rektorerna.

– De behöver väl fortbildning de också, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!