Slarvet med brandsäkerheten: "Man kan bli förvånad"

Under jul och nyår är det bra att tänka lite extra på brandsäkerheten. Många har hört råden – men följer vi dem? ”Man kan bli förvånad”, säger Kjell Zingmark, Räddningstjänsten.

Kjell Zingmark framför Räddningstjänstens entré i Motala.

Kjell Zingmark framför Räddningstjänstens entré i Motala.

Foto: Victor Berlin

Motala2020-12-12 14:00

Under jul och nyår brukar antalet bränder öka i Sverige. Kjell Zingmark, samordnare vid Räddningstjänsten i Motala och Vadstena, ger tips på vad man kan göra för att öka brandsäkerheten. 

Det första han tar upp är vikten av att ha brandvarnare, vilket bör finnas på varje våningsplan i hemmet.

– Vi rekommenderar starkt att man även har en brandvarnare i alla sovrum. När brand startar i sovrummet och man inte har någon brandvarnare, då är det inte säkert att man vaknar, utan somnar av röken. Sen får man antingen hjälp ut eller avlider. 

Generellt sett är det förvånansvärt stor avsaknad av brandvarnare tycker Kjell.

– Visa grupper i samhället kanske vi inte når med information, medan andra kanske har lättare att ta det till sig. Men man kan bli förvånad. 

Brand på spis är en av de vanligaste orsakerna till brand i hemmet. 

– Det finns många olika orsaker till varför det börjar brinna vid matlagning. En av de nyare är sociala medier, säger Kjell (dock utan vetenskapliga belägg tillägger han).

– Mobiltelefonen kan ta uppmärksamheten så att man glömmer bort att man står och steker köttbullar.

Om det börjar brinna på spisen ska man försöka att kväva elden. Till exempel med ett lock, brandfilt eller en pulversläckare. Man ska absolut inte försöka släcka med vätska. Oavsett om man lyckas släcka eller inte så ska man alltid ringa räddningstjänsten efter en brand på spis – faran kanske inte är över.

– Då kommer vi med en värmekamera och tittar i köksfläkten. Där kan det finnas fett som ligger och pyr och så märker man inte det. Två timmar senare kan man ha en fullt utvecklad brand.

I vanlig ordning ska man hålla koll på de levande ljus som tänds.

– Pratar ihop er, hjälps åt. Att de släcks, men också att man har koll på hur långt de har brunnit ner. Vänta inte till det bara är en stump kvar. Mossa i adventsljusstakarna ska vara brandsäker.

Man ska även tänka på placeringen så att det inte finns brännbart runtomkring. Elektrisk belysning ska släckas genom att bryta strömmen.

– Man ska inte skruva upp lampan som många gör. Då kan det bli glapp så att det blir värme. När ström hoppar blir det varmt, säger Kjell Zingmark.

Gammal belysning som glappar ska inte användas. Låt inte känslorna styra: Laga eller släng. Räddningstjänsten rekommenderar att ha en sex kilos pulversläckare och brandfilt i bostaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!