2017 bedömdes Agneshögs gård ha uttjänta lokaler och dålig inomhusmiljö. Barn och pedagoger placerades i två tillfälliga paviljonger, den ena vid Mariebergs vårdcentral, den andra på Mariebergs gård. Men det blev en lång tillfällig lösning.
– Vi flyttade med tron att vi skulle vara där i 1,5 år och satte saker på paus, säger förskollärare Anna Hargegård.
Under de fem år som gått upplever hon att verksamheten kommit att bli som två enheter.
– Vi har tappat varandra, pedagogerna och barnen, och har inte riktigt koll på varandra och vårdnadshavarna. Praktiskt har flytten inneburit en stor skillnad, medger Hargegård.
På måndag är det dags för hela förskolan att återförenas, i nybyggda lokaler i två våningar, anpassade efter 140 barn.
– Vi är förväntasfulla. Det ska bli jättekul att äntligen få vara en förskola, säger hon.
Omkring 120 barn i åldrarna 1-6 år berörs av flytten.
Rektor Katharina Vigren är glad både för deras och pedagogernas skull.
– Det finns en annan energi hos personalen, säger Vidgren som också framhåller att de befinner sig i en intensiv period med flytt, parallellt med pågående verksamheter.
Vad har varit svårast för dig som rektor i väntan på att nya förskolan ska bli klar?
– Att entusiasmera medarbetarna.
Skälet till den långa fördröjningen är att när den första upphandlingen om 47 miljoner var klar, stoppades arbetet. Någon ny förskola på Agneshögs gård var inte längre aktuell. Den skulle istället byggas på tomten där gamla Råssnässkolan tidigare legat.
– Det har varit många motgångar på vägen, säger Anna Hargegård.
I samband med verksamhetsstarten väntar nyheter både för barn och personal. Istället för avdelningar kommer man att jobba i olika så kallade hemvister. På varje kommer det att finnas närmare 40 barn samt sex pedagoger som ska jobba i par och i mindre grupper.
– Det blir en annan trygghet för barnen och de får fler pedagoger som de känner igen, säger Hargegård om förändringen av arbetslag och tidigare barngrupper.
Under de första två inflyttningsveckorna har personalen vädjat till vårdnadshavare att försöka hålla barnen hemma, eller ha kortare dagar, om de kan. Att komma på plats - och hitta rätt arbetsstrukturer tar lite tid.
Förskolans storlek och möjlighet att kunna ta emot ytterligare cirka 20 barn är inget som oroar.
– Kommer det fler barn kommer vi att rekrytera fler, säger Katharina Vigren.