– Det kom som en chock. Det är fruktansvärt sorgligt och det drabbar många anställda. Personalen står utan lön, så visst lider jag med alla.
Såg du det komma?
– Nej, fast jag har inte följt det så. För mig är det passerat. Men det här är rätt intressant, när jag avyttrade mina butiker 2015 hade jag ingen aning om hur jag skulle känna eller reagera. Men det kändes okej då och jag har aldrig tänkt att jag vill gå tillbaka.
Nyligen stod det klart att Lekhuset i Norrköping AB, ett fristående bolag som drivit totalt åtta Lekia-butiker i Norrköping, Linköping, Motala och Örebro, lämnat in en konkursansökan. Skälet ska vara att bolaget inte kan betala sina skulder.
Tror du att det blivit svårare att driva leksaksbutik på senare år?
– Jag vet inte hur man tänkt och jobbat, säger Ola Petré ärligt.
Däremot minns Petré hur han redan 1986, när han öppnade sin första leksaksbutik i Baltzarhuset, fick kommenterar om att "det här går aldrig". "Det här kommer du inte att klara".
Han sporrades av det. Fem år senare hade butiken vuxit ur sina lokaler och flyttade istället in i Gallerian. Efter några år övergick verksamheten till att bli en del av Lekia-kedjan.
2001 valde Ola Petré att sälja sina sex butiker till Brio. Han ville göra något annat och blev samtidigt erbjuden jobb i företaget. Det visade sig ge utdelning flera år senare.
– Jag tänkte ut en helt ny strategi hur man skulle jobba med leksaker. Vi byggde en butik vid huvudkontoret i Norge, som jag tyckte att en framtidsbutik skulle se ut. På det viset fick jag en bättre inblick i hur man skulle göra. Då hade Top Toys, som ägde BR och Toys are us, kommit till Sverige. De hade en del bra grejer i sitt koncept.
2005 köpte Ola Petré tillbaka sina butiker från Brio. Han var inte nöjd med utvecklingen, säger han. Men efter att ha fått lite distans till företagandet kände han också att det var dags för förändring. Han gillade det han såg hos konkurrenterna, bland annat hur de byggde upp sina butiker.
– De var mer noggranna med sortimentet än vad vi var. Vi var inte lika duktiga på inköp och marknad på Brio. Det fanns att lära sig, men till slut konkurrerade vi ut dem, vi blev bättre.
Nystarten med Lekia-butikerna innebar inte bara en affärsmässig förändring.
– Jag satsade jättemycket på personalutbildning så att alla var med på det och det handlade om att få fram rätt varor.
Ola Petré berättar att han vid tidpunkten hade som mål att erövra Sverige genom att också hjälpa andra företagare att etablera sig inom kedjan.
– Men det var ett jättejobb att bygga en kedja och vi anställde människor och hyrde in personal som kunde hjälpa oss med olika saker.
Något han också minns från sin start i branschen är hur butikerna på 1980-talet sålde väldigt stora leksaker, bland annat hockeyspel och gunghästar, som tog mycket plats. I dag, säger han, ser utbud och efterfrågan annorlunda ut och sortimenten har blivit bredare vilket ger utrymme för fler, mindre produkter.
Ola Petrés teori om varför butiker, generellt, har det tuffare att klara sig i dag är delvis höjda hyror. Själv kommer han inte att gå in i leksaksbranschen igen, men OM han hade varit yngre skulle han ha sett över storleken på butiksytan, för att sänka hyres- och driftkostnader, medger han.
Han tror absolut att en ny aktör kan vara intresserad av att etablera sig i Motala – och det inom kort.
– Jag skulle tippa att det kommer att ske långt före sommaren, säger Ola Petré.