Motalas brandmän vill skänka värdefull utrustning till Ukraina

För andra gången vill räddningstjänsten i Motala-Vadstena hjälpa kollegorna i Ukraina.
– Vi hoppas att vår utrustning ska komma till användning där den behövs som bäst, säger Matthias Storm, teknisk förvaltare.

Matthias Storm är teknisk förvaltare vid räddningstjänsten i Motala-Vadstena. "Vi hoppas att vår utrustning ska komma till användning där den behövs som bäst", säger han.

Matthias Storm är teknisk förvaltare vid räddningstjänsten i Motala-Vadstena. "Vi hoppas att vår utrustning ska komma till användning där den behövs som bäst", säger han.

Foto: Johannes Hagman

Motala2025-02-24 19:00

Räddningstjänsten i Motala-Vadstena köpte för ett par år sedan in ny utrustning för rökskydd. Kvar stod man med ett sextiotal använda, men fullt fungerande uppsättningar rökskyddsutrustning. Nu vill Matthias Storm, teknisk förvaltare vid räddningstjänsten, att de ska hjälpa det krigsdrabbade Ukraina.

– Vi hoppas att vår utrustning ska komma till användning där den behövs som bäst, säger han.

Matthias Storm granskar löpande överblivet material för att se om det finns något som kan vara till användning för deras ukrainska kollegor. Redan 2023 donerade räddningstjänsten i Motala-Vadstena personlig skyddsutrustning som hjälmar och skyddskläder. Nu vill de bidra med rökskydd, ett av brandmännens viktigaste arbetsredskap. Och dyraste – Matthias Storm beräknar att de senaste två, tre årens inköp har kostat närmare en miljon kronor.

undefined
Matthias Storm visar upp rökskyddsutrustning. Till vänster: mask som räddningstjänsten vill donera till Ukraina. Till höger: den nyinköpta modell som nu används i Motala och Vadstena.

Matthias Storm säger att det i framtiden kan bli aktuellt att också donera en brandbil. Han understryker dock att det alltid är viktigt att säkerställa att det finns ett behov av det man skickar.

– Vi vill inte skapa en massa arbete med sånt som kanske inte kommer till användning. Det är därför det kvalitetssäkras under resans gång.

I slutändan är det Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och deras ukrainska motpart som avgör om behovet finns. Dessutom måste man säkerställa att utrustningen kan tas om hand på rätt sätt. Förhoppningen är att få ett positivt besked om cirka en månad och därefter leverera utrustningen.

undefined
Rökskyddsutrustning hör till brandmännens viktigaste verktyg i arbetet.

Ukrainas räddningstjänst kan behöva stöd. Rysslands anfallskrig är en av flera konflikter där brandmän och sjukvårdare ska utsättas för riktade attacker i strid med internationell rätt. Matthias Storm berättar att den ukrainska räddningspersonalen har blivit måltavlor i kriget.

– Vi har fått rapporter om hur ryssarna inte gör någon skillnad utan ser räddningstjänsten som ett mål likväl som armén.

Även på hemmaplan är det viktigt att dra lärdomar av världsläget.

– Vi kommer att titta på och ta erfarenhet från Ukraina i arbetet med att bygga upp civilplikten igen. Säkerhetstänket genomsyrar all verksamhet, men i en krigssituation är det förstås något helt annat. Det gäller att inte vara naiv, säger Matthias Storm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!