Efter flera drunkningsolyckor har Svenska livräddningssällskapet nyligen gått ut och krävt en kartläggning av riskerna vid kommunala badplatser. Organisationen vill även se fler stränder med utbildade livräddare.
Vattensäkerhet är en aktuell fråga för Motala kommun. Diskussioner pågår om att göra Östergötlands sjöstad till "en vattensäker kommun", en certifiering som Svenska livräddningssällskapet står bakom. En rad kriterier ska uppfyllas, bland annat måste all personal på badanläggningar ha en säkerhetsutbildning och kommunen ska aktivt informera allmänheten om vatten- och issäkerhet.
– Vi ska utreda det under vintern så att vi kan ta beslut inför nästa säsong, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).
Badvakter är dock inte en fråga som diskuteras i dagsläget, uppger hon:
– Vi har ju rätt så många stränder och skulle vi ha anställda badvakter på alla våra kommunala bad så skulle det vara en ganska stor kostnad.
Att arbeta mer systematiskt med vattensäkerhet förebygger inte bara drunkningsolyckor. Det kan också stärka Motala kommuns varumärke, menar Thomas Martinsson, anläggningschef på Motala kommun.
– Som profilering av Östergötlands sjöstad kan man ju gå vidare och fokusera mer på säkerheten, säger han.
Thomas Martinsson vet hur lätt en olycka kan inträffa. I sitt tidigare yrke som ambulansman larmades han ut i samband med att ett barn hade drunknat i Varamobaden.
– Det var mitt i Varamon bland tusentals människor och många badande. Det visar att det kan ske utan att folk lägger märke till det, säger han.
I år har kommunen haft strandvärdar i Varamobaden under sommaren. De har ingen utbildning i vattenlivräddning men deras uppdrag skulle kunna utvecklas, anser Thomas Martinsson.
– Det kanske skulle kunna vara en kombination av badvakter och strandvärdar, säger han.
Peter Svanström, ordförande i Svenska livräddningssällskapet i Östergötland, menar att det kan vara en god idé. Han nämner kommuner i landet som har strandpersonal som jobbar med säkerhet och förebyggande insatser.
– Strandvärdarna ska man se till att utnyttja och utbilda i enklare sjukvård. De kan ha en sjukvårdsväska och telefon så de snabbt kan larma kvalificerad hjälp. Då kommer du faktiskt jättelångt i riskförebyggande för just drunkningsolyckor och kan i ett tidigt stadium få till en livräddande situation, säger Peter Svanström.