Nya överklaganden: Även 45-metershuset till domstol

Bostäderna på Gallerian överklagades till mark- och miljödomstolen. Nu går 45-metershuset på Buntmakaren samma väg.

Utsikten från Utsiktsparken i dag. Men ett 45-metershus på Buntmakaren blir vyn annorlunda.

Utsikten från Utsiktsparken i dag. Men ett 45-metershus på Buntmakaren blir vyn annorlunda.

Foto: Lina Handberg

Motala2022-04-27 16:36

Detaljplanen för Gallerian skulle möjliggöra nya bostäder på byggnadens tak. Men närboende överklagade kommunens beslut till mark- och miljödomstolen och menade bland annat att husets torn var för högt. Medan det ärendet hanteras i rätten i Växjö godkände kommunen även detaljplanen för Buntmakaren där avsikten är att bygga parkeringshus samt ett punkthus på maximalt 45 meter. Men även det blir nu en rättslig fråga.

– Det här med förtätning av staden är lite nytt. När man gör projekt mitt i centrum så är det många som kan ha synpunkter på att det exempelvis tar bort någon utsikt eller påverkar grannar. Då har man rättigheten att överklaga och då får vi vänta och låta demokratin råda, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M).

Vad skulle ni kunna göra för att inte hamna i de här situationerna fler gånger?

– Det har varit olyckligt att vi på grund av corona inte kunnat ha fysiska samråd. Då är det lättare att träffas, förklara syftet med planen och reda upp frågor. Att vi inte kunnat ha fysiska möten skulle kunna vara en orsak till att det blir så här. Sedan får vi nog också acceptera att människor har olika uppfattningar, säger Caroline Unéus.

Andre vice ordförande Maj Bergendahl (S) påpekar också att kommunen måste vara noga med gestaltningen och hur man presenterar de tänkta byggnationerna.

– Sedan behöver kanske också alla inse att vi behöver nya bostäder, även i centrum. Det blir svårt när alla säger bygg gärna, men inte här, säger Caroline Unéus.

I de tre överklagandena av Buntmakaren är just höjden ett centralt argument. Man menar bland annat att kommunen inte utrett hur byggnaden påverkar stadsbilden från alla vinklar och lyfter Utsiktsparken som ett exempel. Men kommunen har en annan bild.

– Landskapsanalysens syfte är att titta på stadslandskapet i centrum och gör en gestaltningsmässig bedömning om byggnaden är lämplig där. Fokus ligger alltså inom solfjäderformen, säger mark- och exploateringschef Christine Stafström.

Ärendet med Buntmakaren skickas nu till mark- och miljödomstolen i Växjö. Så sker med alla överklaganden. Sedan blir det upp till domstolen att först pröva om de som haft synpunkter har klagorätt. Om det visar sig att de kan anses vara sakägare kommer man även att pröva de argument som framförts.                 

Karta: Buntmakaren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!