Motalaprofilen går i pension efter sex decennier bakom ratten

1965 började Rolf Magnuson som trafiklärare. 60 år, 100 bilar och 7 000 elever senare är det dags att avsluta karriären.

Rolf Magnuson.

Rolf Magnuson.

Foto: Johannes Hagman

Motala2025-02-22 07:00

Efter sex decennier som trafiklärare har Rolf Magnuson träffat fler Motalabor än de flesta.

– De senaste åren har jag koncentrerat mig på att hålla i handledarkurser. Det har varit jätteroligt för då kommer mina gamla elever med sina barn och barnbarn, berättar Rolf. 

Det är svindlande att tänka på alla människor han mött genom åren. Själv uppskattar Rolf att han har lärt omkring 7 000 personer att köra bil och motorcykel. Och visst är det omöjligt att komma ihåg alla.

– Nyligen kom en dam fram till mig och frågade ”Hej Rolf, känner du igen mig? Jag tog körkort för dig 1967”. Hon är ju pensionär nu, berättar Rolf och skrockar.

Rolfs yrke ligger i familjen. Hans farfar Gustaf Ragnar ägde en av få bilar i Motala och började ge körlektioner redan 1921. Hans cykelverkstad förvandlades gradvis till en trafikskola som Rolfs pappa Svante sedermera tog över. Rolf själv var inte svårövertalad när det behövdes ny personal.

– Min pappa frågade om jag inte skulle kunna tänka mig att bli bilinstruktör. Jodå, svarade jag. Nu finns det nog ingen som har kört så mycket i den här stan som jag, säger Rolf.

På frågan om vad som är den största skillnaden i yrket då jämfört med nu ger han snabbt svar.

– Trafikmiljön har ju förändrats sen dess. Då var det inte så mycket trafik och genomfarten gick via torget i Motala. Dessutom var det inte så höga krav för att ta körkort på 1960-talet.

Något annat som har förändrats är körkortsprövningen, som förr kunde vara ganska godtycklig.

– Under 1960- och 70-talet fanns det så lynniga körkortsprövare. De kunde underkänna för allt möjligt konstigt. Det fanns en som var så jädra lynnig. Hade en kille långt hår, ja då blev han underkänd, skrattar Rolf. Hade du skägg eller rökte pipa, då var det ingen idé överhuvudtaget. I dag är proven mycket mer rättvisa.

Några allvarligare olyckor har Rolf inte varit med om.

– Jag har blivit påkörd bakifrån i samband med undervisning några gånger, men det har aldrig blivit några personskador.

Rolf tog över Magnusons trafikskola i slutet av 1980-talet och nu fortsätter traditionen att leva vidare inom familjen. Numera drivs företaget av lillebror Hans. I Vadstena har Rolfs ena dotter Kajsa startat en egen körskola.

Rolf har även arbetat centralt inom Sveriges trafikutbildares riksförbund. På uppdrag av dem skrev han under 1990-talet den första svenska läroboken för motorcykel. Det blev många telefonsamtal till tillverkare runt om i världen för att detaljerna skulle bli rätt.

– Den var ett helvete att få till. Det kommer jag inte att tacka ja till igen.

Rolf berättar att arbetet som trafiklärare varit givande tack vare alla möten med nyfikna och vetgiriga elever. Som nybliven pensionär är han engagerad i föreningen Motala Förr och Nu, som arrangerar bildvisningar där de berättar om stadens historia. Engagemanget för Motalatrafiken har inte heller svalnat. Rolf har vid flera tillfällen kritiserat kommunens beslut att införa gångfartsområde i centrum, vilket innebär att fordon får köra i högst sju kilometer i timmen.

– Det går inte att köra så sakta med en bil, säger Rolf upprört. Innan de gör något sådant borde de fråga yrkesförarna vad de tycker.

Slutligen delar Rolf med sig av sitt bästa tips till den som vill ta körkort.

– Sitt vid ratten så många timmar du kan. Det går inte att lära sig att köra genom att sitta hemma och läsa en instruktionsbok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!