Han förklarar att en misstänkt tjuv kan placera en vara innanför jackan, som kanske även syns på övervakningsfilm. Men brottet är inte fullbordat förrän personen passerar sista kassan och för det krävs bevis.
– Det vi tycker är lättast att utreda är när någon har blivit stoppad på plats i butiken, eller utanför, och man kan se vad det är som har stulits. Vem är det? Man kanske kan prata med personen, säger Hoppe och fortsätter:
– Väldigt ofta är det inte så, utan det kan upptäckas efteråt. Ingen har konfronterats, men det finns en film inifrån butiken. Misstänkt kan ha gått runt jättelänge. I slutändan måste vi kunna bevisa att någon stoppat något innanför jackan och tagit med sig varan ut. Då behöver vi i princip ha en film som följer personen – och som visar att man inte lagt ifrån sig varan.
Ibland, hävdar Hoppe, att handlare gör en internetanmälan och tänker "nu har jag gjort mitt", att resten är upp till polisen.
– Men vi kanske behöver något vittne från butiken som sett stölden för att kunna hålla förhör. Då måste butiken tillhandahålla tid för oss så att vi ska kunna utreda. Det upplever jag ibland, att det inte finns förståelse för den processen.
Likaså nämner han att det förekommer att ett vittne faktiskt inte riktigt sett hur allt gick till.
– Då har man ingenting som håller. Polisen kan möjligen bli bättre på att det ska vara lättare att anmäla, men den som anmäler måste också förstå att vi inte kan trolla fram några bevis. Vi behöver tillräckligt underlag för att någon ska kunna bli dömd. Om butiker satte sig in i vad som krävs och serverade oss mycket mer från början skulle fler ärenden kunna lösas.
Marcus Hoppe besvarar också kritiken kring vissa handlares upplevelser att ärenden läggs ner.
– Ringa stöld är ett bötesbrott. Vissa personer som butikerna har problem med kan vara misstänkta i många andra, lite grövre brott. Vi utreder inte bötesbrott om vi har tillräckligt för ett eller flera fängelsebrott.
Ibland måste polisen också låta vissa ärenden gå före andra.
– Om bedömningen är att det kommer krävas väldigt mycket för att vi ska kunna utreda och vi exempelvis har en misshandel parallellt och inte hinner utreda båda, då kanske vi lägger kraften på misshandeln. Det är alltid en ständig prioritering, säger förundersökningsledaren.