Den 20 september slog beskedet från Riksbanken ner som en bomb. Styrräntan höjdes med en procentenhet, upp till 1.75 procent Och det fick stora effekter. Omedelbart började räntorna på bolånen att stiga. Vi bad en Motalafamilj berätta hur de ser på det ekonomiska läget.
– När man ska ta ett lån räknar banken väldigt högt men det fanns inte på världskartan att det skulle bli så här. Banken talade om att räntan skulle gå upp till 2-2,5 procent max, säger Caroline, när hon minns tillbaka då hon och Patric tog bostadslån tillsammans.
Paret bor nere i Gamla Motalaverkstadsområdet och har en genomsnittlig ekonomi. Patric arbetar som elektriker och Caroline som socialpedagog. För tre år sedan köpte de sitt första gemensamma boende, en röd villa bara ett stenkast från Göta kanal och dockan.
I dag har de bostadslån på 2,4 miljoner kronor ungefär och under hösten är det dags att binda om lånen. När de köpte huset landade räntan på det lånet som de band på tre år på cirka 1,5 procent. Nu kommer det bli betydligt högre.
– Vi kommer att hamna på nästan 4,5 procent. Vi ökar med typ tre procent. Det blir nästan 4 500 kronor extra varje månad, säger Patric.
Det är inte bara de höga bolånen som påverkar livet. De höga elpriserna samt kostnaden för bränsle och mat har gjort att familjen tänker en extra gång vad de lägger slantarna på. Allt som allt har de utgifter på ungefär 30 000 kronor i månaden i dag. En summa som ökar från och med november månad när lånen skrivits om.
– Det här kommer påverka oss massor. Det är inte bara räntorna utan det är allt annat också. Vi har också en bebis på väg och jag är sjukskriven. Det blir både högre utgifter samtidigt som vi har lägre inkomster. Man får verkligen tänka till vad man lägger pengarna på, säger Caroline.
Trots att det är tufft är de noga med att betona att de inte har det så illa ställt. Det finns de som har det värre än vad de själva har.
– Vi har faktiskt en ekonomi som gör att vi klarar av att ha hästar, vi får lite hjälp från snälla svärföräldrar och vi har sparanden. Det är viktigt att säga, det är verkligen inte synd om oss. Det finns de som har det mycket värre, säger Caroline.
Det som gör att paret klarar sig och går runt ekonomiskt i dag, även om de inte har några stora marginaler, är deras el-avtal. De har en fast månadskostnad på 2 500 kronor för elen
– Hade vi fått en elräkning på kanske 20 000 kronor i månaden, som de säger att det ska kosta i vinter, då tror jag att vi fått sälja både hus och hästar, säger Patric.
Är ni oroliga över att ni kommer behöva sälja huset?
– Ja, jag har känt en viss oro för det. Det är klart att jag tänkt den tanken så är det ju, framför allt innan mina föräldrar sa att de kunde hjälpa till, säger Patric Svensson.
– Det ska jag inte säga att jag har tänkt. Det säger sig självt att vi säljer hästarna innan vi säljer huset, säger Caroline Andersson.
Vad gör ni för att spara pengar?
– Vi har inte någon värme på för tillfället. Nu är det inte så kallt men vi kommer sänka värmen i vinter. Som tur är har vi en kamin och vi lyckades köpa ved till ett bra pris av en bekant, säger Patric och fortsätter:
– Det blir inte den där dyra köttbiten utan man tittar på vad man handlar. Det blir inget extra liksom. Vi skulle renoverat vårt källarplan i och med att vi har ett barn på väg, så hade vi fått en toalett och ett sovrum till men det får vi vänta med, säger han.
Det har talats om att ta bort amorteringskravet, vore det aktuellt för er?
– Det är faktiskt något som verkligen skulle hjälpa. Jag tror att det skulle underlätta för många, säger Caroline.
När vi rundar av intervjun vill de åter poängtera att de har en ekonomi som går runt.
– Vi har det bra. Och vi är tacksamma så länge vi kan behålla djuren, bilen och huset, avslutar Caroline.