Det var i februari, mars som personal från Inplastor lunchade hos Motalakrögaren. Han fick då veta att de fått en stor beställare av engångsvisir men att de saknade montörer.
– 48 timmar senare hade jag stängt ner Harrys och jag fick med mig min personal. Det blev räddningen för både restaurangen och personalen. Jag hade tappat 90 procent av omsättningen, säger Marcus Kåtorp.
Det första samarbetsprojektet pågick under en månad och personalen satt i en lokal på Statt med kristallkronor i taket och monterade 600 000 visir. Även andra aktörer satt utspridda i Motala och monterade visir på uppdrag av Inplastor, liksom medlemmar ur lokala idrottsföreningar som tappat inkomster genom att årets Vätternunda ställts in.
Nu är steg två igång i tillverkningsprocessen och den här gången handlar det om framställning av flergångsvisir. Monteringen har flyttat in i lokaler i före detta Luxorbyggnaden och personal har rekryterats via Arbetsförmedlingen. Projektet väntas pågå åtminstone september ut.
– Vi tar en månad i taget, efterfrågan kan explodera eller ta lite tid, säger Kåtorp som tillsammans med platschefen Ramil Ghreibo ser till så att arbetet fungerar och flyter på i den gamla fabriken.
Håkan Kindström, vd på Inplastor, som var med och tog fram den första prototypen i våras, i samband med att Region Östergötland efterfrågade skyddsutrustning, berättar att det är flera aktörer som deltagit i processen att ta fram och marknadsföra skyddsvisiren. Här nämns även delägaren Brigo, som Kindström menar har sin styrka i framför allt, logistik och försäljning.
Sedan i mars månad har det tillverkats omkring 2,5 miljoner skyddsvisir, enligt Kindström. En stor andel har gått till svensk sjukvård, men de har också exporterats utomlands, till Danmark, Holland och Tyskland.
Vad har ni för mål för framtiden?
– Det är att det här ska bli en långvarig produkt och förhoppningsvis inte bara på grund av corona. Det här är en flergångsprodukt som går att lagerhålla i fem, tio år. Det gör att kommuner och regioner kan lägga upp ett beredskapslager.
Zhaneta Frangova har varit med i monteringsprocessen i Motala från början och säger att hon trivs väldigt bra.
– Det är ett lätt jobb, fin miljö och fina kollegor, säger hon.
Syftet med tillverkningen av visiren, tycker Zhaneta dessutom, är dessutom viktigt.
– Det är ett humanitärt jobb.