â Ăntligen. Jag vet inte om jag ska skratta eller grĂ„ta, jag Ă€r sĂ„ lĂ€ttad. De hĂ€r 18 mĂ„naderna har varit sĂ„ jobbiga. Folk fattar inte vad vi behövt gĂ„ igenom för att överleva, sĂ€ger en mĂ€rkbart tagen Marcus KĂ„torp, krögare för Harrys i Motala.
â Det Ă€r helt fantastiskt! Det Ă€r det vi har vĂ€ntat pĂ„ sedan de infördes. SĂ„ det Ă€r underbart, nu kan man ju börja planera lite igen, sĂ€ger Kalle LindĂ©n, en av Ă€garna till Bomber Bar i Motala.
Men, sÀger han, man bör nog vara lite försiktig ett bra tag.
â Man vet ju inte om de införs igen. Det beror ju pĂ„ om smittspridningen hĂ„ller sig pĂ„ de hĂ€r lĂ„ga nivĂ„erna eller om den far ivĂ€g igen.
Han tycker dock att det Àr jÀtteskönt att slippa restriktionerna för de har varit en stor pÄfrestning och inneburit mycket extrajobb för dem berÀttar han.
Under tisdagen höll regeringen och FolkhÀlsomyndigheten en presskonferens dÀr man meddelade att flera coronarestriktioner kommer tas bort den 29 september. Förutom att deltagartaket tas bort kommer man ocksÄ att ta bort rekommendationen gÀllande hemarbete. "I slutet av denna mÄnad kommer vi kunna ha fulla salonger och lÀktare runt om i landet", sa kulturminister Amanda Lind (MP) vid presstrÀffen.
Krögarna i Motala har haft det hÄrt under pandemin. Regeringens besked innebÀr att de nu kan börja planera för framtiden.Redan nu har Harrys planer för flera stora fester i oktober mÄnad.
â Det hĂ€r betyder att vi fĂ„r syre inför framtiden. VĂ„r 90-talsfest kommer bli av nu i oktober, vi har Ă€ven bokat artisten Kaliffa som spelar den 15 oktober. I samarbete med Play reklam och event AB sĂ„ arrangerar vi en spelning med bandet LBSB den Ă„ttonde oktober. Det kĂ€nns sĂ„ kul att bara kunna köra igen, sĂ€ger Marcus KĂ„torp.
Ăje Altun, krögare pĂ„ Hamnkrogen i Motala sĂ€ger att det kĂ€nns vĂ€l bra men anser ocksĂ„ att det finns bĂ„de plus och minus med att restriktionerna nu ska slopas. Altun menar att det förutsĂ€tter att smittan inte fortsĂ€tter att sprida sig.
â Det Ă€r vĂ€l inte sĂ„ bra om det börjar om igen. DĂ„ gĂ„r man ju igenom samma smĂ€ll igen, dĂ„ ska jag ju börja göra om samma sak igen. Det Ă€r frĂ„gan om det inte Ă€r lite tidigt. Jag vet inte, det Ă„terstĂ„r att se. För restaurangen Ă€r det ju positivt och för alla nĂ€ringstagare sĂ„ Ă€r det ju positivt, sĂ€ger han.