Kevork Kirakosian har många års erfarenhet av restaurangbranschen och var bland annat med och startade Ubbes i centrum för omkring elva år sedan. I år tog han över driften helt och såg då också möjligheten att utveckla verksamheten.
– Det fanns en bra grund att stå på och stan behöver något annorlunda. Men jag ville inte göra det här till ett modernt ställe utan det ska fortfarande kännas lite som att sitta hemma, säger han.
Att behålla äldre gäster har också varit en viktig aspekt, framhåller Kirakosian.
Tillsammans med hustrun har de därför, efter en omfattande renovering, inrett lokalerna på ett sätt som mer ska andas en hemmiljö.
Tankarna på en förändring har funnits länge hos Kevork, både att fräscha upp, men också att hitta nya sätt att få intäkter.
– Vi hade ett företag som gick runt, nu vill vi försöka nå ut till en bredare publik, säger han.
För att göra det har han inlett ett samarbete med en annan näringsidkare i Motala där de gemensamt, på fredagar under hösten, kommer att ha trubadurkvällar och buffémat. Förra veckan var det premiär och den beskrivs som lyckad med många gäster.
– Det blev en rivstart, säger Kevork och medger att han blev lite förvånad över responsen.
Efter att ha ansökt och fått alkoholrättigheter samt utökat menyn, ser han en bistroverksamhet som ett bra komplement till det tidigare klassiska caféet.
– Jag tror att folk har längtat efter att få komma ut lite, de har saknat det. Samtidigt är jag lite orolig över ett bakslag, medger krögaren efter nya beslut om lättnader från och med 29 september.
– Jag kommer att vara lite vaksam och lyssna på vad gästerna vill.
Nysatsningen har också inneburit ett större personalbehov. I dagsläget jobbar sex personer på konditoriet.
Efter att själv ha vuxit upp i Motala upplever Kirakosian generellt att efterfrågan på nöjeslivet förändrats med åren. Danskulturen är inte den samma som tidigare. Istället är hans känsla att Motalaborna är mer sugna på pubar och bistron, där de kan sitta ner och umgås.
Samtidigt känner Kirakosian att det är nödvändigt att ha fler ben att stå på som näringsidkare.
– Om vi bara hade pub skulle vi inte överleva, caféet är a och o, erkänner han.
Hur verksamheten kommer att utformas på sikt återstår att se.
– Jag kommer att känna på det och se vad marknaden vill.