– Jag har jobbat mycket i vården och flera år i restaurang. Så jag ville prova industrin som ett sätt att utmana mig själv, säger Sandra Axelsson som tillsammans med Hanna Sjösten och ett 15-tal andra stod utanför Bröderna Carlsson AB i väntan på att få bli insläppta.
Det var dags för en första träff och speedintervjuer för att plocka ut en handfull för utbildning till CNC-operatörer. En samverkan mellan företaget, Arbetsförmedlingen Östergötland och Montico Kompetensutveckling.
– Vi har stora pensionsavgångar framöver. Men till att börja med behöver två till fyra stycken, säger Mikael Carlberg, HR-ansvarig på företaget, som hoppas att de redan till nästa sommar hoppas ha ny personal på plats.
Samarbetet innebär att personer som är inskrivna på arbetsförmedlingen gör en intresseanmälan om att få gå utbildningen som leder direkt till anställning. Själva utbildningen sköts av Montico i Mjölby i nära samarbete med Bröderna Carlsson i det här fallet.
Susanne Lindbro Hansevi, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, berättar att de fått 72 intresseanmälningar.
– Den här gången fick jag dra in annonsen tidigare för att intresset var så stort, säger hon och tillägger att de valt ut drygt 15, övervägande del kvinnor, för mötet på företaget.
– De flesta är Motalabor, vilket också är jättekul.
Kristina Aronsson, platschef på Montico i Mjölby, säger att utbildningen är sedan uppdelad i flera delar, med ett par uppstartsveckor och sedan byggs det på med de delar som behövs, i samarbete med företaget.
– Då plockar vi delar ut vår ordinarie industriutbildning, exempelvis ritningsläsning och mätteknik. Och efter det kommer själva CNC-delen sin handlar om att sköta datorstyrda maskiner för exempelvis svarvning och fräsning.
Utbildningen är i Mjölby men med arbetsplatsförlagd praktik.
– Det är hela tiden en avstämning med den rekryterande arbetsgivaren, eftersom vi skräddarsytt utifrån deras behov, säger Aronsson.
När är de klara?
– I början på april ska de vara anställningsbara, säger hon.
Gruppen som samlats får en kort presentation om Bröderna Carlsson, vilken typ av verksamhet de har, arbetstider, löneläge med mera. Därefter är det dags för en runda i produktionen.
Hanna Sjösten berättar att även hon jobbat i vården tidigare.
– Sen har man ju hört att det finns behov av CNC-operatörer och det låter intressant.
Både hon och Sandra Axelsson gillar upplägget som de presenterats för.
– Att man blir upplärd ordentlig först är bra, säger Axelsson.
Sjösten säger att det betyder mycket att utbildningen leder direkt till anställning.
– Sen behövs det fler tjejer i industrin också, att vi vågar och att det blir blandat, säger Axelsson.
Under rundvandringen får de träffa, Matilda Jensson Dybäck, som jobbar vid en av de många maskinerna.
– Jag har inte jobbat mer än en månad här men har tolv år inom CNC. Jag gick samma utbildning som några av dem kommer få, säger hon.
Vad lockade in dig i industrin?
– Jag började med tekniskt gymnasium men har en trädgårdsutbildning också och har jobbat mycket säsong. Men sen blev det industrin när jag behövde en anställning året runt.
Hon trivs och tycker att det fungerar bra att vara kvinna på en annars mansdominerad arbetsplats.
– Så länge man visar varandra respekt och ödmjukhet så går det jättebra.
På frågan till Carlberg hur han ser på att det är många tjejer som sökt säger han:
– Det är jättepositivt. Vi har två tjejer av 24 i produktionen. Så det måste öka. Det är alltid bra med en heterogen grupp. Man löser problem på olika sätt, tjejer ser det vi killar inte ser och det blir en annan dynamik.
Gruppen går vidare och Carlberg får frågor om skiftarbetet, stress och annat som deltagarna är nyfikna på. När rundvandringen är slut är det dags för speedintervjuer.
– Alltså en kort intervju med arbetsgivaren, och i det här fallet hjälper även Montico till, säger Linbro Hansevi och förklarar att intervjuerna är på 5–10 minuter och då gäller det för den som är intresserad att verkligen vara tydlig med sitt intresse.
– Det är efter det som vi väljer ut vilka som får chansen, och kan börja sin utbildning redan nästa vecka.
Vad är det som gör att ni på Bröderna Carlsson är med i projektet?
– Vi måste tänka utanför boxen helt enkelt. Vi har så svårt att hitta personal som kan köra våra maskiner. Det är det som är akilleshälen i vår verksamhet. Så det är den primära orsaken, och vi gör något som vi inte gjort tidigare, säger Carlberg.