I industriområdet Bergsäter har det Motalabaserade solcellsföretaget installerat en hel del paneler senaste tiden.
– Nästan var tredje, var fjärde byggnad i området har solceller, säger Lars Laurin, vd.
Enligt honom har solceller blivit en jättetrend i Sverige och Europa. På kontinenten har intresset funnits längre. Men på privatsidan i Sverige har det varit högt sedan ett par år tillbaka, uppger han.
– Nu kommer lantbruken först. De har ofta en kort beslutsväg. Men de senaste 1,5– 2 åren, beroende på hur drabbad man varit av pandemin, har investeringarna också kommit igång bland industriföretag, säger Lars Laurin.
Han lyfter en större miljö- och kostnadsmedvetenhet som bidragande orsaker.
– Den här vintern har vi sett hur mycket en kilowattimme kan kosta.
Livsmedelsföretaget Mixum ligger på Turbinvägen i området. De har just installerat 1050 solcellspaneler på taket. Vd Magnus Franzén lyfter företagets hållbarhetstänk som främsta anledning till investeringen, även om också de drabbades av det dyra elpriset. I december landade elfakturan på en halv miljon – nästan dubbelt mot det normala.
– Vår största kund är Picadeli, man plockar sin egen sallad i butik. Framförallt kokar vi mycket saker. Kokar och kyler ner. Det betyder att det är väldigt energikrävande, säger han.
Hur stor är produktionen?
– Vi gör kanske 7000-8000 ton om året, berättar Magnus Franzén.
Företaget kokar cirka 3000 ton pasta om året, tre ton i timmen. En stor del av detta landar senare i salladsbarerna. De kokar även ägg – ungefär två miljoner ägg i veckan, eller 16200 ägg i timmen.
Enligt SunSolutinons – som har genomfört projektet på taket – är detta nu Motalas största solcellsanläggningen, och ska generera ungefär 300 000 kilowattimmar per år. Detta motsvarar ungefär mellan 7-9 procent av Mixums förbrukning. 2019 förbrukade de 3500 megawatt-timmar.
Magnus Franzén funderade på att anlägga solceller redan för tre år sen, men så kom pandemin.
– Då började vi vackla lite i det läget. Vi tappade vi 120 miljoner i omsättning, 40 procent. Det gjorde att vi tvekade och inte vågade att gå in och göra den här investeringen, säger han.
Men nu är det gjort, slutsumman landar på 2,8 miljoner. Som det ser ut nu kommer det att ta ungefär tio år att betala detta.