– Det är bra att ni kommer. Det har hänt mycket sedan ni var här sist, säger platschef Anders Wolving, när han visar in genom foajén.
Senaste gången vi gjorde ett nedslag här på Rasch var när första maskinen i den nya miljon-satsningen var på plats. Det var i maj 2019. Sedan dess har samtliga maskiner installerats och är idag i fullt bruk. I november förra året invigdes dessutom den nya tillbyggnationen – en 8 000 kvadratmeter stor lokal som innehåller eget måleri, automatiserad stans- och bockutrustning och lager.
– Vi har flyttat hit både lager och mycket av produktionen som vi hade på andra ställen tidigare. Så idag kan vi tillverka både mer och större produkter här, förklarar Anders Wolving.
Men anledningen till dagens besök är inte den nya utbyggnaden. Vi är här för att expansionen nu tar ytterligare ett steg framåt - med ett förvärv av norska bolaget Kro Produksjon A/S.
– Det känns superkul. Norge är en väldigt viktig exportmarknad för oss, så det är ett stort steg, säger Anders.
Investeringen är en del av en långsiktig expansionsplan, där export ska få större fokus.
Vad innebär köpet?
– Inledningsvis betyder det att vi får en representant i Norge som kan sälja våra produkter. Kros produkter kompletterar dessutom de som vi tillverkar här i Motala, så vi kommer kunna sälja mer delar i både Sverige och Norge.
Vad innebär satsningen för Motala?
– Framförallt att produktionen här kommer öka. Det här är ju anledningen till att vi byggt ut och köpt in nytt här – för att vi ska kunna öka volymerna. Så det här är perfekt för oss.
Fler arbetstillfällen?
– På sikt, ja.
Innebär förvärvet några risker för verksamheten här hemma?
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi verkar i en så pass etablerad bransch där produkterna ser väldigt lika ut i de olika länderna. Just nu ser vi bara möjligheter.
När vi ändå är på besök bestämmer vi oss för att ta en titt på det som är nytt. Den nya lokalen är stor och upplyst med operationssalsskarpa ljus. Mycket är automatiserat. Stora blå maskiner som styrs av skärmar och datorer. På golvet bredvid en av lagerhyllorna ligger någon slags blinkande platta. Det ser ut som en robotgräsklippare fast större. Det visar sig vara en självkörande truck.
Några maskinoperatörer rör sig mellan maskiner och skärmar. Men annars är det ganska glest mellan personalen. Känslan är att det kanske beror på den nya utrustningen – att automatiseringen innebär ett minskat personalbehov. Men Anders Wolving menar att det är tvärtom.
– En positiv aspekt av att mycket automatiseras är att det faktiskt finns allt mer tekniskt intressanta jobb på en sån här plats, säger han och fortsätter:
– Vi har idag egen utvecklingsavdelning, konstruktionsavdelning, en avdelning för produktionsteknik – över hälften av de anställda jobbar i avancerade tekniska befattningar. Det kan vara lätt att glömma att det finns ett stort behov av ingenjörsarbetskraft även på mindre orter som Motala.
Vad är er största utmaning just nu?
– En viktig förutsättning för att allt ska fungera som vi tänkt är förstås att pandemin går över. Vi har haft problem med sjukfrånvaro och leveranser, precis som resten av samhället.
Trots en Corona-dipp under 2020 berättar Anders att företaget klarat pandemin relativt bra.
– Vi har mycket inhyrd personal som bara jobbar här säsongsvis, så när vi hade en dipp innebar den att vi kunde ta in färre personal utifrån. Men personalen som är fast anställd har klarat sig.
Inte bara har personalstyrkan klarat sig. I dagsläget ser det ut som att Rasch kommer gå ur pandemin med fem fler anställda än när man gick in. En ökning som kommer hålla i sig, tror Anders, inte minst tack vare det nya Norge-köpet.
Hur stora siktar ni på att bli? Kommer marken här räcka i framtiden?
– Det finns en plan för fortsatt expansion, men det vill jag inte gå in på idag, säger Anders återhållsamt.
Men det finns inga planer på att lämna Norrsten.
Vi går ut på baksidan. Anders pekar bort över den asfalterade inhägnaden, i riktning mot nya riksväg 50 och järnvägen.
– Vi äger marken ända bort till spåret. Så om det skulle vara så att vi behöver bygga ut mer finns möjligheten, säger han, men avbryter sig nästan innan han hunnit slutföra meningen, som att han kom på sig själv med att gå händelserna i förväg – och avslutar ödmjukt:
– Men först och främst ska vi börja med det vi har just nu.