Motalaföretag får mer än 100 miljoner – för att reparera tåg

Tio lok kanske låter lite. Men för Alstom i Motala är det ett service- och underhållskontrakt som betyder 100-150 miljoner kronor. Nu samlar Alstom all expertis för underhåll av Traxxlok i Motala och det kan bli fler jobb.

Alstom har tidigare det tunga underhållet för Traxxlok i Motala. Med ett nytt avtal samlar det mer kompetens och kommer göra både det tunga och det lättare trafikunderhållet för tio lok från Norden.

Alstom har tidigare det tunga underhållet för Traxxlok i Motala. Med ett nytt avtal samlar det mer kompetens och kommer göra både det tunga och det lättare trafikunderhållet för tio lok från Norden.

Foto: Lillian Andersson

Motala2025-03-28 11:34

De är stora, Traxxloken som står i Alstoms verkstad. Taken är avmonterade, hjulupphängningen lika så och hjulen har skickats till Tyskland för byte av lager. Ytterligare delar är utmonterade och står på golvet vid sidan av. Det pågår underhållsarbete.

– Detta är tungt underhåll. Man ställer av loket i 4-5 veckor och gör ett stort omfattande upparbetningsarbete, säger Per Stridsman, ansvarig för Traxxunderhållet.

undefined
Per Stridsman, ansvarig för underhåll av de grå-gröna Traxxloklen och Alstoms platschef i Motala, Henrik Oreman, ser avtalet för de första tio loken som en start på något som kan växa. Förfrågningarna har redan kommit berättar de.


Genom ett helt nytt avtal med det europeiska tåguthyrningsföretaget Alpha Trains kommer Alstom sköta även det löpande lätta underhållet på samma typ av lok.

– Det innebär att vi tar över ansvaret för trafikunderhållet, det kan jämföras med den enklare servicen på bilen där man byter olja och kollar däcken ungefär.

Stridsman förklarar vidare att loken ägs av Alpha Trains och hyrs av olika operatörer som kör tågen. Varje operatör har normalt ansvar att sköta det löpande underhållet.

– Det finns manualer men det blir ändå lite olika och sköts på olika sätt. Därför hade vi en dialog med Alpha Trains om att vi kunde ta ansvar även för det. Det innebär att underhållet blir lika för alla och operatören bara kör med loken, säger Stridsman.

undefined
"Vi vet att det finns fler av den här loktypen i Norden och där har vi samtal med fordonsägarna", säger Per Stridsman om att det nytecknade avtalet endast gäller tio lok.

Nyligen tecknades ett åttaårigt avtal mellan bolagen. För Alstom betyder det att de samlar kompetensen för hela lokunderhållet under samma tak. I kontraktet ingår också stöd från ett mobilt team för fältreparationer och en jourtelefon för förare som behöver teknisk assistans.

Avtalet gäller tio lok vilket kan tyckas vara väldigt lite.

– Absolut är det så. Det finns cirka 870 sådana här lok i Europa och de här tio går i Norden. Det är lite men det är en början för oss. Vi vet att det finns fler av den här loktypen i Norden och där har vi samtal med fordonsägarna, säger Stridsman.

Vad är ett åttaårigt avtal för tio lok värt för Alstom i Motala?

– Det rör sig om 100-150 miljoner. Ett sådant här avtal fungerar så att kunden betalar en peng per körd kilometer, säger Stridsman.

undefined
Henrik Oreman är platschef i Motala och han ser avtalet som ett steg i en framtida utveckling där det kan bli behov av fler anställda. Kompetens som inte är lätt att hitta berättar han.

För Motala kräver kontraktet inga större investeringar i nuläget, berättar platschef Henrik Oreman, utan det handlar mer om att samla och utveckla kompetens.

– De här tio loken är starten. Det är det vi klarar med befintlig personal, säger han med förhoppningen att det ska växa till fler avtal och därmed också behov av mer personal.

– Det tar tid att få den här typen av avtal men förfrågningar har vi. Sen hur långt tid det tar innan vi behöver växa är svårt att säga.

undefined
När arbetet inne på verkstaden är klart körs tågen ut på planen utanför. Då tar Felix Duva över för att göra utprovningar och tester så att allt fungerar som det ska innan tåget återgår i trafik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!