För Thomas Petersson var Råssnäskyrkan en central plats under uppväxten och den framlidne kyrkoherden Anders Wallberg har varit en viktig person i hans liv.
– Anders Wallberg var ju min konfirmationspräst i Motala. Han kom till Råssnäskyrkan och jag är uppväxt på Väster. Det var ju en nybyggarkyrka på den tiden. Så det var mycket rörelse, när jag kom in i kyrkan. Det har betytt mycket och gör så fortfarande för mig - just det här ansvaret som man fick. Så även som ung så fick jag gå in och få ledaruppgifter, man fick vara med i uppbyggandet av Råssnäskyrkan. Det har haft betydelse för vad jag är i dag, säger Thomas Petersson.
Thomas berättar att han växte upp i en familj som var mycket aktiva i kyrkan och framför allt då i Råssnäskyrkan.
– Jag har fått med mig det här med modersmjölken. Både tro och kyrka. Så för mig har det alltid varit en självklar del av mitt liv.
Du är en av fyra kandidater till biskopsvalet den 15 februari?
– Biskop är ju inte något man söker utan det är något som man blir nominerad till. Då ställer man sig till förfogande. Visby stift inkluderar också utlandskyrkan. Så förutom församlingarna på Gotland så ingår också i stiftet, alla utlandsförsamlingar. Det här kan väl göra på många sätt, att de som har nominerat mig, vet också om min erfarenhet från utlandskyrkan. Vi har i dag kyrkor på 45 platser över hela världen.
Vilka är det som nominerar kandidaterna?
– Det är präster, diakoner och förtroendevalda.
Vilka är det som sedan röstar i biskopsvalet - där nu fyra kandidater återstår?
– Alla präster, diakoner och förtroendevalda på Gotland och i utlandskyrkan. Då har man först ett nomineringsval och alla som får över fem procent blir kallade till en hearing. Så för några veckor sedan var jag i Visby Domkyrka och så sändes det ut över världen också till alla församlingar som finns där. Man ställer då frågor om kyrkan, kyrkans framtid och vad man tänker runt olika utvecklingsfrågor och så vidare.
Gotland brukar kallas för de hundra kyrkornas ö?
– Det är ett landsbygdsstift. Det handlar mycket om att vara kyrka på landsbygden. Men också att leva med i de frågor som handlar om att folk flyttar från landsbygden in till stan.
Har du någon anknytning till Motala nuförtiden?
– Ibland så åker vi dit för att hälsa på och min mamma och pappa ligger begravda där. Sedan hälsar vi gärna på hemma hos familjen Wallberg också. Anders var ju en mycket god vän.