Carlsundselever eftertraktade i verkstadsbranschen

UF-företaget Carlsund däck och rekond, CDR, har på kort tid utvecklat sin verksamhet med stor framgång och räknar med att ha en omsättning på 200 000 kronor innan sommaren.

Ronja Forsberg, Sebastian Klasson, Isac Andersson och Oskar Törnqvist är tre av eleverna på Fordons- och transportprogrammet som driver UF-företaget Carlsund däck och rekond.

Ronja Forsberg, Sebastian Klasson, Isac Andersson och Oskar Törnqvist är tre av eleverna på Fordons- och transportprogrammet som driver UF-företaget Carlsund däck och rekond.

Foto: Rita Furbring

Motala2024-03-15 11:08

– Det är viktigt att vi får visa upp oss och vi är stolta över det vi åstadkommit.

Det säger Isac Andersson, ekonomichef i företaget som består av 15 elever på Fordons- och transportprogrammet i årskurs tre.

Eleverna har byggt upp en ledningsfunktion, från vd till personal på golvet, som ett riktigt företag, framhåller UF-lärare Jimmy Andersson.

– Det som är kul att få se hur mycket som ingår i rollen, säger Ronja Forsberg som är vd.

– Det finns alltid något att göra, fortsätter hon. Men det är utmanande att hitta tiden till alla uppgifter och dela upp den mellan skola, praktik och UF-företaget.

CDR är ett av tio lokala bidrag som i helgen tävlar om titeln, Årets UF-företag. Det sker i samband med Motala Expo, med prisutdelning under lördagen.

Parallellt jobbar de också med en ansökan till Årets Tillväxtföretag, som avgörs nationellt.

undefined
Ronja Forsberg, Sebastian Klasson, Isac Andersson och Oskar Törnqvist är tre av eleverna på Fordons- och transportprogrammet som driver UF-företaget Carlsund däck och rekond.

Men vad är deras inriktning? Carlsund däck och rekond utför däckskiften och rekondarbeten under säsong. Eleverna tar emot kunder på skolan och jobbar parallellt också mot två stora bilverkstäder i stan.

Tidigare årskurser har också haft samarbeten med branschen men i år, säger Jimmy Andersson, har det tagit ordentlig fart. I vår kommer CDR att ansvara för samtliga däckskiften och däckhotell på den ena firman och utföra vissa arbeten på den andra.

Enligt Andersson innebär förtroendet att företaget kommer att generera en omsättning på runt 200 000 kronor.

– Det är gigantiskt mycket pengar, säger han och jämför med andra UF-företag som kanske bara får in några tusenlappar, totalt.

I praktiken betyder det här att elever på Fordons- och transportprogrammet hyrs ut och kommer att jobba ute på fältet under en period.

Att lära sig grunderna för att driva en verksamhet har för flera varit lärorikt.

– Det är en massa saker jag inte kunnat inom vuxenlivet, att man ska vara sparsam med pengar för att kunna gå med vinst, till exempel. Och att ha struktur, säger Isac, som drömmer om att driva eget åkeri i framtiden.

undefined
Isac Andersson, Sebastian Klasson, Ronja Forsberg, Oskar Törnqvist och UF-läraren Jimmy Andersson, visar runt i lokalerna på Carlsund.

Ronja tycker att arbetet gynnat hela klassen, som består av tio killar och fem tjejer.

– Det har blivit lättare att samarbeta, det är mindre tjafs. Alla vet vad de vill åstadkomma i gruppen, säger hon.

Något som man även bestämt gemensamt är att vinsten ska spenderas på studenten, med allt vad det innebär av kostnader.

– Alla ska få vara med! En del har inte de ekonomiska förutsättningarna, säger Ronja.

Men först väntar en intensiv vår och närmast på tur är att representera företaget på Motala Expo.

– Det är en väldigt stor chans för oss att visa vilka vi är och ett bra sätt att träffa folk, ansikte mot ansikte, säger Sebastian Klasson.

Enligt Jimmy Andersson ser marknaden ljus ut både för lastbilschaufförer och mekaniker.

– Alla som vill få jobb kan det om de vill, säger han.

undefined
En kund har lämnat in sin bil för däckskifte. Oskar, Ronja och Sebastian hjälps åt med jobbet.

Oskar Törnqvist berättar att han redan nu går en internutbildning på den firma där han ska börja jobba i sommar.

Sebastian Klasson och Isac Andersson har också jobb på gång, liksom Ronja Forsberg, som för andra sommaren hoppas få komma till Malmen i Linköping för att arbeta med tyngre fordon.

I fjol var hon ensam tjej på verkstadsgolvet.

– De flesta tjejerna sitter på kontoret, säger hon och skrattar.

Hon tycker att det känns spännande, om hon får möjlighet att återvända till just Malmen.

– Det är en helt annan grej. Det känns som ett större ansvar när man jobbar för militären som ska skydda Sverige och andra länder. Det känns som en kick.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!