Motalabutiken fjärde bäst på energibesparing

Ett krafttag för att spara el. Det har Willysbutikerna i hela landet gjort under förra året. Butiken i Motala var en av de som lyckades allra bäst.

Investeringarna som gjorts för att spara energi har kostat. "Men när man ser att det påverkar i den andra änden så känns det bra", säger Willys butikschef Christian Rudolf.

Investeringarna som gjorts för att spara energi har kostat. "Men när man ser att det påverkar i den andra änden så känns det bra", säger Willys butikschef Christian Rudolf.

Foto: Lillian Andersson

Motala2024-04-03 08:13

Av totalt 240 Willys butiker i landet kom Motalabutiken på en fjärde plats när det gäller energibesparing.

– Det känns bra, både för butiksekonomin och för miljön, säger butikschef Christian Rudolf.

Butiken sänkte sin förbrukning med 172 738 kWh mot året innan.

– Vi har bytt alla diskar, kylar, frysar, och istället för öppna diskar så har vi nu dörrar och skjutbara lock på alla. På de öppna kyldiskar som finns har vi rullgardiner som vi drar över på nätterna, allt för att hålla inne kylan.

– De nya diskarna är också mer lättarbetade, det innebär att de sparar tid för oss och elförbrukning för Sverige. Det känns bra.

Butiken har även installerat ett nytt ventilationssystem samt gjort en del mindre åtgärder som även de gör skillnad. Bland annat släcks fasadbelysning och drickakylar på nätterna, toalettbelysningen och övriga personalutrymmen styrs av rörelsedetektorer och alla truckar laddas på nätterna när elen är billigare.

– Vi försöker vara så energieffektiva som möjligt. Det gäller att vara medveten om det och att man åtgärdar eventuella brister så snart man upptäcker dem. Willys är miljöcertifierade och det är "många bäckar små" som är viktiga.

Hela kedjan har parollen att "den miljövänligaste och billigaste kilowatten är den man inte använt" och mycket av det som gjorts i Motalabutiken kommer göras även i andra butiker.

Hur påverkar det kunderna?

– Om alla butiker sparar pengar på energibesparing så blir det kundnytta i slutänden, säger han och ser att det kan leda till lägre priser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!