Det var en tidig morgon i april. Riitta Olsson hade som vanligt kommit till jobbet för att städa inne på Carlslund utbildningscentrum. När hon kom ut från ett av klassrummen för att slänga sopor möttes hon av eldslågor som slog upp ur den stora sopsäcken på städvagnen.
– De slog en bra bit upp ur vagnen och jag fick panik, berättar hon och insåg snabbt att hon var tvungen att göra något.
Vid den här tiden på morgonen hade inga elever kommit och det fanns ingen annan på plats. Brandlarmet hade inte startat.
På vagnen hängde flera vattenflaskor som hon precis fyllt på inför dagens arbete.
– Jag skyndade mig att skruva av korkarna och siktade där det brann som mest. Elden kom också ner på pappersservetter som jag hade under vagnen och dem drog jag fort som sjutton ut på golvet och hällde vatten på, fortsätter hon.
Hon lyckades släcka ganska snabbt och efteråt var hon fortfarande i chock och började skaka. Riitta ringde till en kollega som kom så fort hon kunde, och när de försäkrat sig om att branden var släckt gick de tillsammans för att meddela rektorn.
Rektorn ringde dit brandkåren som också kunde konstatera att elden släckts. Vad som orsakade branden är de inte helt säkra på. Men troligtvis handlar det om en så kallad vape, eller en e-cigarett, som slängts i soporna.
– De trodde att det var orsaken för det såg ut som att den hade exploderat, säger Riitta.
E-cigaretter ska sorteras som elavfall, något som hon vill att fler ska tänka på. De innehåller litiumbatterier och är både brandfarliga och miljöfarliga.
Efter den här händelsen har hon blivit försiktigare. Hon är noga med att kolla var det finns brandsläckare och hon väljer numera att tömma papperskorgarna sist. Hon ställer också alltid städvagnen så att hon har koll på den.
– Jag har ju det där i bakhuvudet hela tiden, så jag har full koll på min sopsäck och kollar direkt om det prasslar lite i den. Sedan så är det viktigt att man inte slänger elektronik i vanliga soporna. Jag tror inte alla tänker på det, säger Riita.
Hon har jobbat som lokalvårdare i tolv år och det är första gången något sånt här händer under ett arbetspass.
– Just där och då var min enda tanke att jag måste släcka. Men efteråt blev jag jätteskakig och det var jobbigt att gå till jobbet sedan. I dag mår jag bra, men jag hoppas att jag aldrig mer behöver uppleva det här.
Nu hyllas hon av Motala kommun som årets vardagshjälte. Priset instiftades förra året av Nils-Eric Dålse (SD), ordförande i tekniska servicenämnden samt vatten- och avfallsnämnden, för att hylla en person som gjort något speciellt bra under året. Tanken är att det ska vara en tradition.
På tisdagsmorgonen fick hon ta emot blommor och blev bjuden på fika i kommunhuset.
– Det är sådant här som gör en person till vardagshjälte, att man inte springer därifrån utan fortsätter att släcka trots att det fortsätter brinna. Hennes insats betyder mycket, säger Nils-Eric Dålse.
Han berättar att bedömningen som gjordes var att både personskador och stora materiella skador kunde uppstått om hon inte ingripit, eftersom brandlarmet inte fungerade.
Varför brandlarmet inte gick igång vet man inte, men nu är det ersatt och ska fungera.