Han kan bli en av 251 i Kyrkomötet

Mats Johannesson kallar sig psalmbokskristen och sätter religionsdialogen högt. Nu står han först på listan till kyrkomötet för MPSK.

Mats Johannesson (MP)

Mats Johannesson (MP)

Foto: MVT Arkivbild

Motala2021-09-13 08:00

Kyrkovalet 2021

– Kyrkan är viktigare än många tror. Folk tror att kyrkan inte har något med dem att göra men när det väl händer något, i olika kriser, så vill man ju att kyrkan ska vara där, säger Mats Johannesson, överst på listan till kyrkomötet för Miljöpartister i Svenska kyrkan, MPSK.

Han är Motalabo, engagerad i politiken sedan länge, sitter i Linköpings stiftsstyrelse och kan bli en av 251 ledamöter i kyrkans högsta beslutande organ.

– Det vore fantastiskt. Det har aldrig varit mer spännande för kyrkan att verka än just nu, i det nya Sverige med mångfalden bland annat. Det som en del ser som ett hot tycker jag är en möjlighet.

Han håller solidaritetsarbetet och klimatet högt men även religionsdialog, rättvisefrågor och jämställdhet.

– Kyrkan är en del av samhället och ska verka i samhället. Om vi inte gör det så tar vi inte vårt uppdrag på allvar, säger han och tar församlingars barnverksamhet, konfirmation och musik som exempel på hur.

Ett sjunkande medlemsantal är något kyrkan måste jobba med menar han och säger att kyrkan ska vara öppen för alla.

– Det är viktigt att inte komma med moralpredikningar, alla måste vara välkomna. Oavsett sexuell läggning, funktionsvariationer, etnicitet. Har vi folk i församlingen som kommer från annan kultur, till exempel, måste de känna sig välkomna att delta på sitt sätt. Tron finns alltid där, det är grunden för kyrkan, men man måste jobba med människovärdet.

Mats Johannesson har en ickekristen bakgrund, är gift med en präst och tänkte bli diakon, vilket inte blev.

Är du troende?

– Ja, jag tror på en gudomlighet men har ganska svårt med Jesus och har haft hela tiden. Jag brukar kalla mig för psalmkristen, psalmerna uttrycker en tro som jag kan hålla mig till. Jag tänker också att Gud är större än mig och jag tror att han har förståelse för mig. Men Jesus kärleksbudskap kan man aldrig kompromissa med.

MPSK är en fristående grupp men med nära anknytning till Miljöpartiet i frågor om miljö och klimat.

– Kyrkan har mycket skog och mark. Eftersom skogen är en central del i den biologiska mångfalden måste kyrkan göra det på rätt sätt. Vi vill ha ett hyggesfritt skogsbruk.

Vad är Svenska kyrkans viktigaste uppdrag framöver?

– Religionsdialogen, mellan religioner men också olika delar av den kristna som katoliker och ortodoxa. Kyrkan gör också ett mycket bra diakonalt arbete, det ska prioriteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!