Förra veckan fick Jörgen Fager hem fem räkningar på 5 000 kronor vardera. Det är kostnaden för fem av hustruns strålbehandlingar mot cancern. Dessa tar tio minuter per gång att genomföra. Och fler räkningar kommer det att bli. Besöken på vårdcentralen, sjukhusvistelsen, cellgiftsbehandling med mera ska betalas, och det är höga summor det rör sig om.
Paret träffades för ungefär tre år sen, då jobbade Nutcha Lamkaew som hårfrisörska i Thailand.
– Hon jobbade med modeller och lite filmstjärnor där. Hon var chef på en jättefin salong. Hon gav upp allt för att vi blev tillsammans, säger Motalabon Jörgen Fager.
I november 2019 besökte Jörgen Thailand så som han gjort flera gånger innan. När det i januari 2020 var dags att åka hem följde Nutcha med honom. Planen var att hon skulle stanna i Sverige i några månader, och sen åka tillbaka och ansöka om ett tvåårigt uppehållstillstånd i Sverige. Paret räknade med att gifta sig inom kort.
På grund av corona kunde Nutcha inte resa, utan blev kvar i Sverige som turist. I mars 2020 gifte de sig i Motala.
Under sommaren fick Nutcha ont i ryggen. Till en början avfärdade hon smärtan, men den gav sig inte. I oktober gick paret till vårdcentralen, de var ganska säkra på att det var diskbråck. Nutcha fick tid hos en sjukgymnast. Men, tiden gick och Nutcha fick bara mer och mer ont. De besökte vårdcentralen igen och fick remiss till magnetröntgen.
– Då såg de fläckar på ryggen och befarade att det kunde vara cancer. Hon skickades till cancermottagningen i Linköping. Hon hade bröstcancer som hade spridit sig vid ryggen, bakhuvudet och överallt. Det är inget som går att bota, säger Jörgen.
Först ville lasarettet bara ge strålbehandling.
– Sen ändrade de sig och ville ge cellgifter. Det är positivt, för de skulle inte ge något som får henne att må ännu sämre om hon är helt i slutet av livet, säger Jörgen.
Till en början betalade Jörgen 200 kronor per tillfälle när de uppsökte vården, och frun fick ett högkostnadskort. Men kort efter den första smällen med cancerbeskedet så kom nästa.
– Jag fick samtal om att de gjort fel, att jag var tvungen att betala mycket mer, säger Jörgen.
På grund av att Nutcha inte är svensk och inte har uppehållstillstånd måste de betala allt själva. Ett 15 minutersbesök på vårdcentralen gick plötsligt upp i pris från 200 till 2275 kronor.
– Jag får nya räkningar hela tiden, säger Jörgen.
Nutchas reseförsäkring från Thailand har slutat att gälla och hon är för sjuk för att resa hem. Vad slutsumman för vården kommer att landa på vet inte paret, men att det blir mycket pengar är det ingen tvekan om. Jörgen jobbar nu halvtid för att kunna vårda sin fru. Hon har för ont för att kunna göra något, och behöver en rullator när hon ska ta sig runt i hemmet.
En vän till paret brukar hjälpa till när det går, men annars är det bara Jörgen. Nutcha tycker att hela situationen är jobbig.
– Det är inte bra. Jag väntar på uppehållstillståndet. Det är jobbigt att Jörgen ska behöva betala allting, och att allt tar så lång tid. Det är jobbigt att vänta, säger Nutcha.
Hur ser din vardag ut?
– Jag är väldigt trött. Jag kan inte gå ut någon lång stund, jag har för ont i ryggen, säger hon och fortsätter:
– Jag har haft mer smärta i ryggen senaste veckan, jag känner mig inte bra. Jag har haft ont i ryggen hela dagen idag.
Nutcha sover inte längre i sovrummet på övervåningen, det är för jobbigt att gå i trapporna. Istället har de bäddat i soffan i tv-rummet på bottenvåningen.
– All hjälp som man fått som svensk får man hitta på ideer och lösa själv. Normalt kommer det sjuksköterska från kommunen, som tar prover och hjälper till. Men det har vi inte. Det är bara jag. Det är katastrof med allting, säger Jörgen.
Jörgen har försökt att få ersättning hos Försäkringskassan för tiden han inte kan jobba.
– Hon finns inte med i registret, så det går inte.
I samband med att Nutchas vanliga reseförsäkring löpte ut så tecknade Jörgen en ny åt henne. Men, den får de inte någon hjälp av.
– Försäkringsbolaget säger bara att det blivit något missförstånd.
Sedan Nutcha kom till Sverige för över ett år sedan har hon fått 90 dagars turistvisum som har förlängts gång på gång. Hennes nuvarande visum går snart ut och kommer gissningsvis att förlängas igen. Men, Jörgen kämpar för att Nutcha ska få ett tvåårigt uppehållstillstånd i Sverige. Ansökan lämnades in redan i december 2019, men har inte gått igenom på grund av att hon inte kunnat gå på intervjun för uppehållstillstånd, i Bangkok.
– Det blev uppskjutet hela tiden. Tvåårsansökan är skickad till Migrationsverket. Jag har pratat med ambassaden i Bangkok och Thailändska ambassaden i Stockholm att de ska trycka på.
– Jag måste berömma och tacka personalen och cheferna på onkologiska kliniken och strålningen, säger Jörgen och beskriver hela situationen som overklig.
Om hon får uppehållstillstånd, blir vården betald då?
– Då blir det andra förutsättningar, för då är hon boende hos mig. Nu är hon turist. Det är det som har blivit så fel. Vi är fast mellan två stolar.
Även om uppehållstillståndet går igenom, så vet de inte hur lång tid det kommer att ta. För cirka fyra veckor sen startade Jörgen en insamling till Nutchas vård. Än så länge har det kommit in gåvor på ca 17 000. Målet är 500 000.
Enligt Migrationsverket går det inte att svara på hur lång tid det kan ta att få uppehållstillstånd.
– Det är individuellt för varje enskilt ärende. Det kan exempelvis handla om handläggningstider på ambassaden där personen ska intervjuas, om alla handlingar finns som behövs för att pröva ärendet eller om ansökan gjorts online eller via pappersblankett, skriver Matilda Niang, Migrationsverkets presstjänst i ett mailsvar.
Går det att skynda på processen?
– Hur snabbt handläggningstiden tar är som sagt individuellt i varje enskilt ärende. Att ansöka online är dock generellt en sak som kan göra att handläggningstiden ofta går snabbare.
Om man kommer från ett annat land och blir sjuk vid ett tillfälligt besök i Sverige har man rätt till nödvändig vård, men vad kostnaden blir beror på från vilket land man kommer. Bodil Knuthammar, Region Östergötland skriver i ett mail:
– Generellt gäller att för rätt till subventionerad hälso- och sjukvård ska man vara folkbokförd. När en person från land utanför EU/EES och utan någon konvention besöker Sverige är denne normalt sett fullt betalningsansvarig för den vård den eventuellt behöver.