Resenär:" Enda jag vill är att en buss stannar här"

När Helena Leheckas man levde åkte hon sällan buss. Nu måste hon det. Men bussen trafikerar inte hennes bostadsområde mitt på dagen - och inte alls på helgerna.

Det är fem år sedan busshållplatsen närmast Helena Leheckas bostad var i bruk.

Det är fem år sedan busshållplatsen närmast Helena Leheckas bostad var i bruk.

Foto: Rita Furbring

Motala2021-03-23 20:00

I fjol gick Helena Leheckas man bort. Hon valde då att bo kvar i den bostad hon levt i under drygt 30 år. En plats där hon trivs och känner sig trygg. Men då Helena inte har körkort måste hon nu förlita sig på busstiderna och det är här upprördheten kommer.

Tidigare fanns en hållplats på Vallmogatan, nära hemmet, men den är borttagen sedan flera år. Det innebär att Helena måste gå, antingen till Mariebergs gård, cirka 300 meter, alternativt till Violgatan, nära 500 meter för att kunna stiga på 302:an.

– Det enda jag vill är att en buss stannar här, jag fattar inte varför de tog bort hållplatsen, säger hon om det närmaste alternativet för henne.

Helena berättar att hon opererat en fot tre gånger och att hon bröt den andra 2018. På senare tid har hon även fått besvär med ett knä. Det har lett till att hon periodvis har bekymmer att gå längre sträckor.

Promenera tvingades hon ändå att göra i fjol när hennes make låg på lasarettet. Då fick hon gå cirka 1,5 kilometer, enkel väg, för att kunna ta bussen från Folkets park och vidare till LiM. För mellan klockan 8.29 - 13.59 går inte 302:an alls i hennes bostadsområde, ett uppehåll på 5,5 timmar.

– Jag kan inte åka någonstans spontant mitt på dagen.

På helgen trafikerar inte bussen alls.

Helena har vid ett par tillfällen nyttjat en servicebuss. Men även då måste hon först gå till fots, drygt 800 meter. Tjänsten kräver förbeställning och planering i god tid, enligt henne.

Hon har även ansökt om färdtjänst hos Motala kommun, men fått avslag:

"Efter samråd med mina kollegor har vi kommit fram till att färdtjänst inte beviljas", står det i brevet från handläggaren.

Inte heller i Förvaltningsrätten fick Helena gehör för sin överklagan.

Flytta, för att komma närmare centrum, är inte ett alternativ.

– Jag vill bo kvar här så länge jag andas.

Enligt Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, fanns det en period mellan cirka 2004 -2008 då det inte var någon busstrafik alls mellan vårdcentralen Marieberg och Mariebergs gård.

– Utifrån vårt perspektiv kan man inte ha busslinjer som är kopplade till en enskild persons önskemål eller behov. Det skulle inte fungera. Vi måste ha ett resandeunderlag. Allting hänger ihop när det gäller både planering och ekonomi. Då måste man ha ett underlag för att kunna ha en busslinje för den allmänna kollektivtrafiken, säger han.

Enligt Näsström får man som passagerare inte heller be en chaufför stanna till längs vägen.

– Nej det får man inte göra. Man har gjort försök med sådant på andra ställen i Sverige, det går oftast bra, men det kan komma trafiksäkerhetsproblem i samband med det, säger han och ger exempel på om en stressad bilförare skulle välja att köra om samtidigt som en resenär går framför bussen.

Det här är en svår situation för någon som plötsligt blivit ensam och inte har körkort. Ska man behöva flytta?

– Utifrån hennes perspektiv har vi stor förståelse, men har tyvärr ingen möjlighet att låta bussen gå extra på dagarna för att en enskild person ska kunna åka.

Näsströms råd är istället att ta kontakt med Östgötatrafiken och be dem lägga till en så kallad mötespunkt för servicebussen.

– Den har ju ingen linje utan går mellan punkterna. Det skulle kunna vara ett sätt. Om det går att genomföra vet inte jag utan det får våra planerare titta på, säger han.

Färdtjänst

Är ett komplement till allmän kollektivtrafik. Det är till för dig som har en varaktig funktionsnedsättning och har svårt att förflytta dig på egen hand.

För att ha rätt till färdtjänst ska du ha en varaktig fysisk eller psykisk funktionsnedsättning som i tid beräknas överstiga 6 månader. 

Funktionsnedsättningen ska göra att du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel.

Källa: Motala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!