Motalabibliotekarien vill ge folk ett meningsfullt liv

Hon kommer från ett känt distrikt i Frankrike men nu är Motala hennes arbetsort. Du och dina barn har kanske träffat på henne?

Leslie Grangé, barn - och ungdomsbibliotekarie på Motala bibliotek, tycker att det känns speciellt i jobbet varje gång barn är glada för att de får prata om det de gillar. "Eller de får uppleva det de gillar, eller upptäcka nåt nytt som de gillar."

Leslie Grangé, barn - och ungdomsbibliotekarie på Motala bibliotek, tycker att det känns speciellt i jobbet varje gång barn är glada för att de får prata om det de gillar. "Eller de får uppleva det de gillar, eller upptäcka nåt nytt som de gillar."

Foto: David Wickström

Motala2024-05-11 15:00

Nyheten i korthet

  • Bibliotekarien Leslie Grangé arbetar på Huvudbiblioteket i Motala och riktar sig främst till barn i åldern 6-12 år.
  • Leslie, som tidigare arbetade som skolbibliotekarie i Frankrike, flyttade till Sverige för ungefär fyra år sedan.
  • Hon anser att hennes arbete ger mening och hon strävar efter att hjälpa människor leva ett meningsfullt liv och påverka sina liv och samhället.

Igenkändisen

Det är huvudbiblioteket i Motala som är hennes arbetsplats.

Den 32-åriga Motalabon Leslie Grangé beskriver sig själv som väldigt social. En egenskap som hon helt klart har användning av i sitt jobb som barn- och ungdomsbibliotekarie. Hennes sambo är för övrigt också bibliotekarie, men i Vadstena.

Hon är född i nordöstra delen av Frankrike, i Champagnedistriktet. I hemlandet jobbade hon som skolbibliotekarie och bibliotekarie.

För ungefär fyra år sedan flyttade hon till Sverige. Men det hela började för kanske tio år sedan då hon var utbytesstudent i Sverige.

– Jag pluggade på Borås högskola i en termin, biblioteksutbildningen där.

undefined
Leslie Grangé på väg in en för henne mycket välbekant arbetsmiljö, barnavdelningen på Motala bibliotek.

Efter utbildningen åkte hon tillbaka till Frankrike men efter några år blev det Sverige igen. Hon lärde sig svenska och flyttade hit.

– Och det blev Motala, det var lite slumpmässigt.

Att lära sig ett språk riktigt kräver väldigt mycket tid och väldigt mycket arbete, konstaterar hon.

– Men jag tyckte inte svenska var ett speciellt svårt språk. Det är inte det, säger hon och jämför med bland annat franska och tyska.

Biblioteket här sökte sedan en barnbibliotekarie, ett jobb hon alltså fick.

– Eftersom jag hade jobbat med barn förut, speciellt som skolbibliotekarie.

undefined
Leslie Grangé vill fortsätta jobba på biblioteket även i framtiden. "Och att få fler barn att upptäcka att vi är här och att vi är här för att hjälpa dem."

Leslie Grangé arbetar nu främst mot barn i 6-12-årsåldern.

– Men jag ingår i barnavdelningen så jag jobbar också med lite yngre och lite äldre, beroende på vad vi gör.

Leslie känner sig både fransk och svensk. När det gäller om hon känner sig mest fransk eller svensk säger hon att det är lite som vuxenlivet och barndomen.

– Det finns det man har upplevt i barndomen som är jätteviktigt men sen är det också jätteviktigt de val man har gjort i vuxenlivet och det man gör nu. Men jag kan inte säga vilken som är viktigast.

Då hon får frågan om jobbets betydelse för henne svarar hon:

– Jag skulle säga att det gav mig mening. Jag är en ganska engagerad person så jag vill känna att jag kan påverka människor och samhället. Även om jag inte är politiskt engagerad eller i föreningslivet så vet jag att varje timme jag spenderar på jobbet gör jag nåt viktigt.

Hon fortsätter:

– Jag jobbar för att folk ska ha ett meningsfullt liv och att folk själva ska kunna påverka också, både sina liv och samhället i stort. Så det känns skönt att veta att jag gör det varje timme.

Leslie Grangé känner att hon får ganska mycket energi av att träffa folk.

– Förutom de här småträffarna i biblioteket tänker jag mest också på aktiviteter där vi verkligen pratar och träffar folk mycket mer. I mitt fall är det barn. Och det är ju alltid jätteintressant tycker jag.

undefined
Läsning är inte bara något Leslie Grangé kommer i kontakt med i sitt yrke, det är även ett av hennes fritidsintressen.

Något hon tycker känns speciellt i jobbet är varje gång barn är glada för att de får prata om det de gillar.

– Eller de får uppleva det de gillar, eller upptäcka nåt nytt som de gillar.  

Det största fritidsintresset för henne är:

– Matlagning! Men jag gillar såklart även att läsa, kolla på film och umgås med vänner. Men min stora passion är matlagning.

Vad gäller den yrkesmässiga framtiden vill hon gärna fortsätta jobba där hon är.

– Och att få fler barn att upptäcka att vi är här och att vi är här för att hjälpa dem, ge dem det de behöver för att få ett meningsfullt liv, och trevligt liv.

Leslie säger att hon har ingenting att berätta om sig själv som ingen känner till. Hon menar att alla känner till allt eftersom hon pratar väldigt mycket.

– Jag berättar om allt som händer i mitt liv hela tiden, skrattar hon.

Fyra slumpmässiga frågor

Vilket uttryck använder du för mycket?

– Jag vet på franska men inte på svenska. Jag vet att jag avslutar ett samtal ofta med "voila, voila". Det betyder att jag vet inte vad jag ska säga mer och så säger jag det. Fast jag vet inte om jag använder det för mycket, kanske inte.

Om du vore ett djur, vilket djur skulle du vara?

– Vessla.

Vilket var ditt bästa respektive sämsta ämne i skolan?

– Sämsta var idrott och bästa var egentligen matte. Fast jag tyckte inte om det men jag var bäst.

Vem är den mest kända person som du har i din telefonbok?

– Men jag har ingen som är känd! Eller? Har folk sånt, frågar hon med ett skratt. Till sist säger hon:

– Nämen, säg min sambo då. Han är inte känd, han är bibliotekarie i Vadstena, men alla känner honom i Vadstena. Och sen har han börjat bli känd bland bibliotekarierna här i länet för han gör väldigt mycket bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!