Den som skrivit om Elsa Sundling (1902-1964) är Frida Nerdal, som också själv är arkitekt. Utbildningen har Nerdal fått på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och boken "Arkitekt Elsa Sundling - av lust och ohejdad vana" började som ett examensarbete. Hon valde ämnet för att hon kände att hon saknade kvinnliga förebilder under studierna.
– Och för att bidra till en mer representativ historieskrivning inom arkitekturhistorien.
Att just Elsa Sundling blev föremål för boken var en ren slump säger hon. En professor som Frida Nerdal hade lite kontakt med på Chalmers och som hade hört talas om Sundling frågade Nerdal om hon ville skriva sitt examensarbete om henne som, skulle det visa sig, har varit och är ett okänt namn i arkitektvärlden.
Sundling växte alltså upp här.
– Hon var född i Lindesberg, och så flyttade familjen till Borensberg. När Elsa var runt 8 år gammal flyttade de till Motala, säger Frida Nerdal.
Hon var sedan enligt vad Nerdal har fått fram här ända tills hon flyttade till Stockholm och gick på en målarskola. Författaren säger att Elsa Sundling verkar ha haft väldigt starka band hit. Hon säger också att det i Sundlings fotosamling finns ganska många bilder från 1950-talets Motala.
Frida Nerdal har själv ingen koppling till Motala.
– Men jag har varit där och kikat lite nu.
Hur skulle hon då beskriva Elsa Sundling?
– Hon var en väldigt häftig person! Hon reste till Paris när hon var drygt 20 år gammal och skolade sig i både dekorativ konst och arkitektur. Och hon var en riktig modernist, förespråkade verkligen de nya modernistiska idealen inom arkitekturen men också ganska mycket i sitt liv på det stora hela.
Frida Nerdal säger även att det var väldigt svårt att mer förstå vem Sundling var som person.
– Det finns inte så mycket bevarat. Man har fått försöka förstå henne genom hur andra har beskrivit henne. Hon kämpade för kvinnofrågan och var medlem i det kvinnliga nätverket Soroptimisterna som finns än idag.
Författaren säger sig ha fastnat för hennes liv eftersom det var så spännande och dessutom ovanligt för sin tid.
Boken riktar sig till:
– Folk som är intresserade av arkitektur och folk som är intresserad av alla konstnärliga ämnen. Men också till människor som är intresserade av historia och bortglömda historier. Jag hoppas kunna nå ut till en bred publik.