I början av året förhandlade Motala kommun om avtalet om broavgifter med Trafikverket.
Förändringarna satt långt inne och till slut fick dåvarande infrastrukturministern rycka in och medla. Resultatet blev en ändring av tullarna till fem kronor per privatbil (i stället för tio kronor) och elva kronor per lastbil (tidigare hundra kronor). Däremot ska avgiften tas ut under en längre tidsperiod, hela 42 år.
Efter påtryckningar från bland annat åkerinäringen skrevs det också in att även utländsk trafik skulle betala, något som annars ansågs hämma konkurrensen.
Men den utländska trafikens betalningsmöjligheter har blivit en knäckfråga. För att kunna ta ut avgifter även från den krävs en lagändring och därtill en ny förordning. Det krävs också en teknisk lösning för att identifiera fordonsägaren och kräva pengar från denne i hemlandet, något som visat sig inte vara helt okomplicerat.
I dagsläget, mindre än två månader före införandet, är den nya lagen inte klubbad. Den beräknas tas i samband med budgetpropositionens antagande den 16 december.
Efter det ska regeringen ta fram en förordning, något som man säger sig hinna med före årsskiftet. När det gäller de tekniska lösningarna säger Transportstyrelsen att målet är en start den 1 januari.
Men Motala kommun är inte nöjda med hanteringen. De påtalar att man vid förhandlingarna i januari enades om att vara färdiga i god tid så att information till trafikanter och kommuninvånare skullehinna komma ut. Nu tycker man tiden blivit alltför knapp.
– Vi tycker att det är rimligt att man skjuter på införandet eftersom informationen måste förberedas och hinna komma ut. Dessutom måste man hinna informera under en tid så att alla får en chans att veta vad som gäller, säger stadsbyggnadschef Leif Sjögren.
Hans förhoppning är att avgiften inte börjar tas ut förrän ett par månader senare, men han är inte hoppfull att det lyckas.
– Ansvaret att informera ligger inte på oss utan på Transportstyrelsen, men vi vill kunna gå ut med information till kommuninvånarna och vi vill kunna svara på frågor. Man kan jämföra med när trängselskatterna infördes i Stockholm, då var det stora informationskampanjer. Här är utmaningen ännu större eftersom man måste rikta sig till Motala, regionen och förbipasserande, säger Leif Sjögren.