Samtidigt som staden växer på höjden räcker inte räddningstjänstens höjdfordon högre än 23 meter. Men på räddningstjänsten är man inte orolig. Det viktigaste är att de får vara med från början när nya byggnationer, även Facklan med sina 15 våningar, planeras.
– Tar vi Facklan som exempel så kommer en insats för en lägenhetsbrand där inte att skilja sig från andra lägenhetsbränder, säger Petter Malmberg, operativ chef, men tillägger att det är vägen till lägenheten som är skillnad.
Henrik Josefsson, brandingenjör, förklarar att ju tidigare räddningstjänsten är med i processen med nybyggnation desto bättre, allra helst redan i första skedet med ett nytt bygglov för att få med brandsäkerheten från start.
– Facklan är det högsta huset som byggs nu och där är det trapphusen som är det viktiga. Man bygger in ytterligare en dörr innan du kommer till trapphuset, det blir ett så kallat säkert trapphus. En lösning man får ha upp till 16 våningar, säger han.
Det innebär att trapphuset inte rökfylls, även om dörren in till lägenheten där det brinner är öppen, och de boende i huset ska kunna ta sig ut på egen hand. Säkra trapphus finns även i andra nyproduktioner, där husen är lägre.
– Södra stranden, med 8-9 våningar, bygger man på samma sätt, säger Henrik Josefsson.
Han förklarar vidare att Facklan är unikt, mot andra hus i staden, genom att det byggs en brandhiss.
– Den är till för räddningstjänsten och säkrad för att användas vid insats. Vattenförsörjningen går via stigarledningar, en form av vattenledningar som de kan koppla på inne i huset för att slippa dra slang i trapphusen.
Att utföra en räddningsinsats kräver övning men att öva i hus som ännu inte finns, går det?
– Det är hur vi tar oss dit egentligen som blir det specifika, var har vi angreppsvägen, var kommer vi intill med våra fordon så vi inte hamnar 200 meter bort. Det är flera byggnationer där vi har haft synpunkter, säger Petter Malmberg.
Vissa övningar sker tillsammans med byggföretaget. Då handlar det mer om risk för arbetsplatsolyckor än eventuella bränder. Stora delar av arbetet på byggplatsen sker på hög höjd vilket ställer krav vid räddningsarbete.
– Då blir det också annorlunda då alla tekniska lösningar ännu inte är på plats, säger Henrik Josefsson.
Vid andra höga hus i stan görs övningar regelbundet, på Ekön och vid sjukhuset bland annat.
– De situationer där höjdfordonet ska upp fort är det en livräddande insats och då måste vi regelbundet öva på det. Facklan blir det första huset som vi inte når med höjdfordonet. Men säg att det skulle brinna på våning 13, utöver att vi inte kan använda hävaren, så kommer vi inte arbeta på ett annorlunda sätt. Så snart vi är uppe på våningsplanet så är det som vilken insats som helst, där lägenheten som brandcell ska klara 60 minuter. Då är tankesättet inte annorlunda, vi ska släcka branden utan att få spridning, säger Petter Malmberg.
De tycker båda att det är spännande med den nyproduktion som sker, både för staden och för räddningstjänsten. Att det byggs mer och mer på höjden är inget som skrämmer dem på något sätt.
– Vi är med i ett tidigt stadium och det är väl det som känns tryggt, säger Petter Malmberg.
– Sen att vi bollar allt med varandra, de operativa insatserna och att vi får vara med och öva tidigt. Då ska vi kunna skapa en bra trygghet, säger Henrik Josefsson.