I måndags rapporterade MVT om att smittspridningen i Motala just nu är högst i länet i förhållande till antalet invånare. Under torsdagen hade kommunens krisledningsstab möte och beskedet därifrån är att läget fortfarande är allvarligt.
– Smittspridningen är hög i Motala. Den ökar också lite till. Det handlar inte om mycket, men den ökar och vi ligger på alldeles för höga nivåer, säger biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti.
Det här fick krisledningsstaben att agera. Man valde att inte invänta nya besked från regeringen och nationella myndigheter gällande restriktioner utan menar att Motala just nu är i ett läge där man behöver göra lokala bedömningar.
– Vi behöver agera utifrån hur situationen är här, säger Jimmy Szigeti.
Det gjorde att man under torsdagen tog beslut att ett antal kommunala verksamheter ska fortsätta vara stängda. Det handlar om biblioteken, museerna, de öppna förskolorna, dagstugorna för äldre samt hälsocentret. Det är verksamheter som nu varit stängda sedan slutet av oktober.
– Vi kommer att ha de stängda i alla fall fram till den 21 februari, säger Jimmy Szigeti.
Beslutet gäller även idrottsanläggningar inomhus för andra än barn och unga födda 2005 eller senare. Det innebär att exempelvis simhallen är stängd för allmänheten en tid till.
– Vi har haft ett samordningsmöte i länet i dag och diskuterat den här frågan. Jag vet att vissa andra kommuner nu kommer att öppna sina simhallar för allmänheten, men utifrån hur situationen är här så vill vi inte göra det. I nuläget kan vi inte öppna de här anläggningarna. Det är inte görligt, säger Jimmy Szigeti.
Ni har nyligen öppnat anläggningarna för barnidrott, hur har det fungerat?
– Föreningarna har skött sig väl, säger han.
Ni har stängt hela vecka 7 enligt det nya beslutet. Vecka 8 är det sportlov. Hur tänker ni kring anläggningarna då?
– Länsstyrelsen kommer att kalla alla fritids- och kulturchefer i länet till ett samordnat möte och se hur man gemensamt ska tänka kring olika typer av anläggningar inför sportlovet, säger han.
Smittspridningen fortsätter att öka i Motala, kan det bli fler beslut från er för att försöka vända trenden?
– Vi följer hela tiden läget och gör avvägningar. Vi får också se om det kommer ytterligare direktiv från nationellt håll, säger Jimmy Szigeti.