Konferensen Lampa i lettiska Cesis bjuder in allmänhet och talare för att skapa ett samtal om hållbara samhällen. I år fick Motala en inbjudan via Nordiska ministerrådet och svenska ambassaden i Riga.
– Det vore tjänstefel av mig om vi inte tog chansen att åka och visa hur vi jobbar med den här typen av frågor, säger fullmäktiges ordförande Elias Georges (S).
Han är stort över att Motala som enda svenska kommun bjudits in till mötet. Med på konferensen följer också miljöstrateg Marie Kristoffersson som planerar att berätta för kollegor och intresserad om Gröna påsen.
– Den symboliserar verkligen det arbete som vi bedrivit under lång tid. Gröna påsen har varit väldigt framgångsrik samtidigt som den är ett bra exempel på att det krävs mycket arbete bakom, säger hon och fortsätter:
– Det är viktigt att prata om hur vi kan jobba tillsammans som ett samhälle. Miljön är inte enskildas ansvar. Vi som kommun måste skapa enkla modeller som ger Motalaborna förutsättningar att jobba med miljön.
Även giftfria förskolor och arbetet med att få fler att välja cykel istället för bil är punkter som Motalarepresentanterna planerar att sätta på agendan.
Men de vill också ha lärdomar och kunskaper med sig hem. Framför allt på ämnet "hållbar stadsplanering".
– Det har inte byggts nya stadsdelar i Motala på ett tal, men nu är mycket på gång. Därför är just stadsplaneringsfrågorna högintressanta för oss, säger Marie Kristoffersson.